• Prima etapă a proiectului Restitutio Cantemir, derulat atât în țară, cât și in străinătate, s-a încheiat.
  • Proiectul a pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.
  • Proiectul Restitutio Cantemir este inițiat și organizat de Computerland România.

Prima etapă a proiectului Restitutio Cantemir s-a încheiat cu succes. Computerland România a inițiat și organizat Proiectul Restitutio Cantemir. Prima etapă a proiectului a pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Evenimentele derulate în cadrul Proiectului Restitutio Cantemir s-au bucurat de un succes deosebit, atât în țară, cât și in străinătate, peste 3000 de persoane participând la manifestările organizate în:

  • Cracovia – 14 mai 2023– Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow
  • Berlin – 17 mai 2023 – The Concert Hall of the Berlin State Library
  • Bruxelles – 22 mai 2023– BOZAR – Palatul Artelor Frumoase
  • Paris – 24 mai 2023– Sala Bizantină a Palatului Behague
  • Iași – 26 mai 2023– Sala Unirii 
  • București – 28 mai 2023 – Bookfest – prezentare Proiect RESTITUTIO CANTEMIR

Cum s-au desfășurat evenimentele

În deschiderea evenimentelor, toți participanții au vizitat cu vizibil interes Expoziția foto-documentară Restitutio Cantemir, cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Expozițiile au fost prezentate de curatorii desemnați de Arhivele Naționale ale României: Codruța Mihailovici (Cracovia și Berlin), Laura Dumitru (Bruxelles și Paris) și de dr. Claudiu Turcitu, șef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții (Iași).

Sălile au răsunat în acordurile compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, interpretate de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, audiența fiind fascinată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul „Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat „personal” creațiile muzicale.

La finalul concertului, aplauzele furtunoase au rechemat pe scena cei 8 artiști, care au oferit cadou audienței cate o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.

Fiecare eveniment a beneficiat de prezența șefilor misiunilor diplomatice ale României în țările în care s-a desfășurat proiectul, alături de reprezentanții Institutului Cultural Român.