• UK și SUA atacă pozițiile rebelilor Houthi din Yemen, grupare susținută de Iran.
  • Este un răspuns la atacurile „fără precedent” ale yemeniților asupra navelor comerciale care traversează Marea Roșie.
  • Marea Roșie este o rută crucială pentru comerțul global.

UK și SUA susțin acțiuni militare asupra rebelilor Houthi, susținuți de Iran, ca răspuns la atacurile pe care yemeniții le-au lansat asupra navelor comerciale care traversează Marea Roșie. Australia, Bahrain, Canada sau Olanda sunt implicate în operațiunea împotriva rebelilor.

„Atacurile țintite transmit mesajul clar al SUA și al partenerilor noștri. Nu vom tolera atacurile asupra cetățenilor noștri și nu vom lăsa atacatorii să pună în pericol una dintre cele mai importante rute comerciale din lume”, spune Joe Biden.

„Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare pentru a ne proteja cetățenii și libera circulație a bunurilor, dacă va fi necesar”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Care este impactul economic?

Aproape 15% din comerțul global se face prin Marea Roșie. Sau, defalcat, 8% din comerțul cu cereale, 12% din petrolul produs off-shore și 8% din petrolul lichefiat off-shore.

Potrivit unui raport al Institutului economic german, numărul de containere care traversează Marea Roșie a scăzut cu 60%, de la 500.000 în noiembrie, la 200.000 luna trecută.

Rebelii Houthi au efectuat aproape 30 de atacuri asupra navelor comerciale, începând din decembrie.

Săptămâna trecută, Maersk, companie care face 20% din transportul comercial global, a redirecționat toate navele din partea sudică a Africii. Două nave ale companiei au fost atacate, în decembrie.

Comerțul global a scăzut cu 1,3% luna trecută, din cauza tensiunilor din Marea Roșie, potrivit datelor IfW Kiel.

Cum reacționează piețele după operațiunile susținute de UK și SUA

Prețul petrolului Brent crește cu peste 2%, până la 79 $/baril.

Și aurul este pe trend pozitiv, se tranzacționează cu 2035 $/uncie.

Tesla anunță că suspendă timp de două săptămâni activitatea fabricii din Germania, din cauza întreruperilor lanțurilor de aprovizionare.