• Eric Council Jr. a fost arestat la Athens, în legătură cu o preluare neautorizată, în ianuarie 2024, a contului X al SEC.
  • Un tweet fals postat pe contul SEC în acea zi a făcut ca prețul bitcoin să crească cu peste 1.000 de dolari.
  • Eric Council Jr. este acuzat de conspirație în vederea comiterii de furturi agravate de identitate și de fraudă cu dispozitive de acces, a declarat Departamentul de Justiție.

Îți mai aduci aminte de hacker-ul care a postat pe contul oficial al SEC că ETF-ul Bitcoin pe spot a fost aprobat, în 9 ianuarie? A fost prins de FBI, anunță DOJ.

Bărbatul care a postat un anunț fals pe contul de X al SEC are 25 de ani și e din Alabama.

Anunțul fake a făcut ca prețul Bitcoin să crească cu peste 1.000 de dolari. E acuzat de manipulare a pieței, furt de identitate și fraudă a dispozitivelor de access.

Titlurile zilei

ROMÂNIA INTRĂ-N SCHENGEN TERESTRU
DOMINANȚA BITCOIN SCADE, DAR PIAȚA CRIPTO CREȘTE
INVESTIȚIA E BANUL ÎNVĂȚĂTURII
ÎN CE POȚI INVESTI ÎN 2025?
ALEGERILE SCHIMBĂ OBICEIURILE DE CONSUM
ROMÂNUL SE INTERESEAZĂ DE INVESTIȚII

La scurt timp după postarea falsă, SEC a recăpătat controlul asupra contului său de socializare și a anunțat că tweetul este fals și este rezultatul unui hack.

Câteva minute mai târziu, Bitcoin scădea cu 2.000 de dolari.

Hack-ul a avut loc cu câteva zile înainte de aprobarea oficială a ETF-urilor Bitcoin pe spot.

„Aceste scheme de schimb de SIM-uri, prin care escrocii îi păcălesc pe furnizorii de servicii să le ofere controlul asupra telefoanelor victimelor care nu bănuiesc nimic, pot duce la pierderi financiare devastatoare pentru victime și la scurgeri de informații personale și private sensibile”, transmite procurorul Graves. “În acest caz, conspiratorii s-ar fi folosit de accesul lor ilegal la un telefon pentru a manipula piețele financiare. Prin inculpări ca aceasta, îi vom trage la răspundere pe cei care comit aceste infracțiuni grave”, adaugă el.

La o zi după hacking, SEC a aprobat modificări ale normelor care au permis crearea de ETF-uri bitcoin în Statele Unite

Council, care a folosit numele online „Ronin”, „Easymunny” și „AGiantSchnauzer”, ar fi fost plătit în bitcoin de către conspiratori pentru rolul său în piraterie.

El ar fi efectuat apoi căutări pe internet pentru termeni precum „SECGOV hack”, „telegram sim swap”, „cum pot să știu sigur dacă sunt investigat de FBI” și „Care sunt semnele că sunteți investigat de forțele de ordine sau de FBI, chiar dacă nu ați fost contactat de acestea”, declară DOJ.