Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin

  • Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns și în Germania, miercuri, 17 mai 2023, în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin.
  • Peste 200 de persoane au avut plăcerea de a vizita Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir.
  • Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Bruxelles, pe data de 22 mai 2023, ora 18:00.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a ajuns și în Germania, miercuri, 17 mai 2023, în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Doamnei Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, a invitatului special al serii Gunter STOCK, fostul Președinte al Academiei de Științe și Științe Umaniste Berlin-Brandenburg, a Domnului Cristian NICULESCU, Directorul ICR Berlin și a Doamnei Codruța MIHAILOVICI, curatorul Expoziției RESTITUTIO CANTEMIR.

Expoziție impresionantă foto-documentară din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir

Peste 200 de persoane au avut plăcerea de a vizita Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția RESTITUTIO CANTEMIR cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

Concertul Ansamblului Cameral de Muzica Veche „Anton Pann”

Concertul Ansamblului Cameral de Muzica Veche „Anton Pann” a fost deschis de discursul Doamnei Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, urmat de o scurtă prezentare a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR susținută de Domnul Constantin RĂILEANU, Președintele Asociației pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann”, ce a fost tradusă în limba germană de Domnul Cristian NICULESCU, Directorul ICR Berlin. Audiența a fost fascinată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

La finalul concertului, aplauzele, ce au durat minute întregi, au rechemat pe scena cei 8 artiști, care au oferit cadou audienței o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Bruxelles, pe data de 22 mai 2023, ora 18:00, M Hall, BOZAR

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât și pe cea culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.