Este bine cunoscut faptul că utilizarea rețelelor sociale poate schimba anatomia creierului adulților, dar un nou studiu sugerează că utilizarea în exces poate avea un impact profund și asupra creierului în curs de dezvoltare al adolescenților și al preadolescenților.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că timpul petrecut pe rețelele de socializare poate influența modul în care copiii și adolescenții se raportează la viața socială, scrie Futurism.

Publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane de Pediatrie, raportul a dezvăluit modificări semnificative ale creierului celor 169 de participanți la studiu, mai exact la nivelul amigdalei cerebrale, fragmentul de materie cenușie din creier asociat cu memoria și emoțiile.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Se consideră că aceste modificări sunt în strânsă legătură cu gradul de sensibilitate pe care copiii îl manifestă față de feedback-urile pe care le primesc din societate și față de normele și condițiile sociale în general.

O dată pe an, cercetătorii au efectuat scanări ale creierului copiilor cu vârsta de aproximativ 12 ani, în timp ce aceștia jucau un joc video care le testa rapiditatea cu care puteau identifica feedback-urile sociale pozitive și negative, ilustrate sub formă de fețe fericite, respectiv triste.

Inițial, cei care utilizau rețelele sociale precum Instagram, Facebook sau Snapchat mai mult de 15 ori pe zi, păreau să manifeste mai puțină sensibilitate față de feedback-ul social, fiind mai puțin sensibilizați de consecințele sociale la care erau supuși în timpul jocului, arată studiul.
Grupul cu grad mai scăzut de utilizare a rețelelor sociale, cei care verificau rețelele sociale doar o dată pe zi sau mai puțin, a avut inițial o sensibilitate mai ridicată pentru recompensele și pedepsele sociale.

Fascinant este faptul că, de-a lungul celor trei ani de studiu, cercetătorii din Carolina au descoperit că gradul de sensibilitate al grupului care utiliza în exces rețele sociale s-a accentuat în timp, în timp ce sensibilitatea celorlalți a scăzut.

Pe scurt, dacă copiii care folosesc în exces rețelele sociale devin mai îngrijorați de situațiile sociale pe care le înfruntă odată cu înaintarea în vârstă, se pare că omologii lor devin mai puțin îngrijorați.

„Nu putem afirma totuși că rețelele sociale sunt cauza schimbării creierul”, a declarat Eva Telzer, profesor asociat de psihologie și neuroștiință, coautor al studiului, pentru New York Times. Cu toate acestea, studiul demonstrează, a precizat Telzer, că „adolescenții care folosesc rețelele sociale suferă aceste schimbări destul de dramatice în modul în care creierul lor răspunde la situațiile sociale, lucru care ar putea avea consecințe pe termen lung până la vârsta adultă. Depinde de stadiul de dezvoltare a creierului în timp”.

Un lucru este cert: rețelele sociale ne schimbă atât în bine, cât și în rău, dar și într-un al treilea mod secret pe care îl vom înțelege în timp, precizează Futurism.