Acţiunile europene au încheiat în creştere joi, retailerii conducând creşterile sectoriale, în timp ce datele privind inflaţia din Statele Unite au dat semne de moderare, atenuând îngrijorările legate de faptul că Rezerva Federală va oferi creşteri mari ale dobânzilor pe termen scurt, scrie Reuters.

Indicele STOXX 600 a crescut cu 0,6%, încheind la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii aprilie, sectorul european de retail înregistrând un salt de 1,9%.

Majoritatea retailerilor britanici au condus avansul, după ce câştigurile marilor companii au arătat că cumpărătorii au cheltuit liber de Crăciun, bucurându-se de primul sezon de sărbători fără restricţii COVID-19 din ultimii trei ani. Dar retailerii au avertizat că majoritatea vor strânge cureaua în 2023.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

ASOS a urcat cu 20,9% după ce retailerul de modă online a declarat că schimbările operaţionale îl vor ajuta să aducă un beneficiu de 300 de milioane de lire sterline în actualul exerciţiu financiar, oferind grupului un impuls atât de necesar după ce vânzările au scăzut de Crăciun.

Retailerul britanic Tesco a crescut cu 0,9%, menţinându-şi neschimbate previziunile privind profitul pentru întregul an, după ce s-a alăturat rivalilor din sectorul comerţului cu amănuntul în raportarea unor vânzări de Crăciun mai mari decât se aştepta.

În plus faţă de mişcarea pozitivă, datele au arătat că preţurile de consum din SUA au scăzut în decembrie pentru prima dată în mai mult de 2-1/2 ani, oferind speranţa că inflaţia se află acum pe o tendinţă de scădere susţinută, deşi piaţa muncii rămâne tensionată.

Sectorul tehnologic sensibil la rate a crescut cu 0,4%, susţinut de o creştere a acţiunilor din domeniul semiconductorilor, cum ar fi ASML Holding, după ce producătorul taiwanez de cipuri TSMC a raportat o creştere de 78% a profitului trimestrial, care a depăşit previziunile.

Logitech International a scăzut cu 16,9%, după ce a înregistrat profituri şi vânzări mai mici între octombrie şi decembrie şi şi-a redus perspectivele de vânzări.

Acţiunile Ubisoft au scăzut cu 14,0%, după ce producătorul francez de jocuri video a avertizat asupra unor venituri mai mici decât se aştepta pentru întregul an şi a amânat lansarea jocului “Skull and Bones”, determinând unii analişti să îşi reducă estimările şi obiectivele de preţ.

“Aşteptarea este că sectorul tehnologic va fi lovit mai puternic”, a declarat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell. “Cu excepţia cazului în care nu este un şoc masiv pentru piaţă, pur şi simplu nu se străbate”.