• Norul de praf saharian ajunge în România și se extinde în Europa de Vest.
  • Este un nor “excepțional de dens,” spune Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene.
  • Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni.

Furtuna de praf din Sahara a ajuns în România în zilele de 23 și 24 aprilie, iar odată cu ploaia, aceste particule s-au sedimentat pe întreg teritoriul țării.

În prezent, nivelurile de PM10 sunt alarmant de crescute. Aceste particule sunt periculoase pentru sănătatea noastră fiind în mod special abile să rețină dioxidul de carbon și particulele de praf din aerul pe care îl respirăm.

Norul de praf traversează Spania, ajungând în sud-estul Franței, Germania și sud-estul Marii Britanii. Sudul și estul Spaniei au înregistrat concentrații de PM10 de patru ori peste limita acceptată, afectând calitatea aerului și sănătatea oamenilor. Acesta este al treilea nor de praf care a ajuns în Europa în ultimele săptămâni, fiind catalogat drept “excepțional de dens” de CAMS.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Apariția fenomenului este legată de temperaturile anormal de ridicate pentru această perioadă a anului. Sahara reprezintă principalul furnizor de praf mineral, eliberând anual între 60 și 200 de milioane de tone de particule. Deși cele mai mari particule se așază rapid pe sol, cele mai mici pot fi transportate pe distanțe de mii de kilometri, ajungând să afecteze întreaga Europă. Praful saharian este cunoscut pentru culorile spectaculoase pe care le conferă apusurilor, îmbogățind cerul cu nuanțe de roșu sau portocaliu.