Consiliul de directori al companiei Amazon a aprobat o diviziune a valorii acțiunilor de 20 la 1. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din anul 1999 și este a patra diviziune de când IPO-ul Amazon a fost lansat în anul 1997. Mai mult, consiliul a autorizat ca Amazon să răscumpere acțiuni în valoare de 10 miliarde de dolari.

Dar ce înseamnă o diviziune a acțiunilor? Și de ce ar face o companie acest lucru? Ne explică Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

“Odată cu splitul, valoarea unei acțiuni scade, dar capitalizarea de piață și valoarea generală a firmei nu vor scădea. Este doar o operațiune cosmetică ce aduce niște avantaje atât pentru firmă, cât și pentru investitori În general, această operațiune de split se face când prețul acțiunii a crescut foarte mult.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ca să vă dau un exemplu mai apropiat de România, în eToro Retail Investor Bit, care este un sondaj făcut pe 500 de investitori din România, 80% dintre investitorii români au portofolii de până în 20.000 de euro, cu 50% având portofolii cu până în 5.000 de euro. Vă dați seama ce înseamnă la un portofoliu de o asemenea dimensiune, să achiziționezi o acțiune Amazon.

În momentul în care se va termina operațiunea de split și acțiunea va ajunge la 150 de dolari, acțiunea va deveni accesibilă și investitorului mic.”, a povestit Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

Amazon nu este singura companie care are o asemenea abordare. Alphabet, părintele Google, a anunțat o împărțire de 20 la 1 în februarie, Apple a planificat în 2020 un split de 4 la 1 și Tesla va urma cu 5 la 1. De la ultima diviziune, acțiunile companiei Amazon au înregistrat o creștere de 4.300%. Dar vor continua acțiunile să crească și după această diviziune?

“Anunțul în sine a produs o creștere după închiderea pieței de 6%. Din păcate, acțiunea nu a performat chiar foarte bine la începutul acestui an, având o scădere de cam 18% până la sfârșitul zilei de ieri și sunt multe elemente care vor impacta evoluția în continuare a acțiunii. Este foarte clar că, cel puțin din punctul de vedere al investitorilor de retail, acest split va face acțiunea Amazon mai atractivă și le va permite să o cumpere.”, a adăugat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.