• Elon Musk deschide propria universitate, pe sistem de învățare STEM.
  • Șeful de la Tesla finanțează cu 100 mil. $ unitatea de învățământ.
  • Noua școală va funcționa în Austin, Texas.

E băiat cu școală. Elon Musk deschide propria universitate, în format STEM. Va funcționa în Austin, Texas, și primește o primă rundă de finanțare de 100 mil. $, din partea miliardarului, potrivit documentelor publice de la Fiscul american.

În primă fază va funcționa cu un ciclu primar și unul secundar. Ulterior, „avem intenția de a extinde operațiunile spre formatul universitar, dedicat unui nivel ridicat de educație”, se arată în cererea adresată IRS, potrivit Bloomberg.

Ce e formatul educațional STEM?

STEM este acronimul englezesc pentru Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Varianta extinsă, STEAM, cuprinde și formare în artă. Diferența, față de formatul clasic? Materiile sunt interconectate și se bazează pe funcția interdisciplinară. Fiecare noțiune învățată are aplicare în practică. Noțiunile fiecărei materii au implicare în celelalte care formează curicula.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Sistemul clasic de predare funcționează în paralel cu funcția aplicată, inclusiv proiecte practice, laboratoare, studii de caz, etc.

Musk nu e la prima experiență

Nu e prima școală pornită de Musk. Acum aproximativ 10 ani, șeful de la Tesla lansa Ad Astra, în campusul SpaceX din California. Era un proiect dedicat copiilor lui și ai unor angajați. Școala s-a mutat în Texas în 2020, odată cu Musk.

La Ad Astra nu există împărțirea pe clase. „Nu toți copiii trebuie să înceapă școala în același timp”, spunea Musk într-un interviu mai vechi. Nu există note. Iar programa școlară se mulează pe abilitățile copiilor, nu copiii pe programă.

Învățarea este axată pe soluționarea unor situații concrete și a unor concepte funcționale, nu pe instrumente. Dacă învață despre funcționarea unui motor, nu încep prin cursuri despre șurubelnițe și alte instrumente. Acolo ajung când trebuie să desfacă un motor.

Sistemul STEM e și în România

Avem STEM și în România. La început și puțin implementat. Este capitol separat în „România Educată”, dar puține instituții de învățământ oferă formatul. Ultima tensiune: Informatica a fost scoasă de pe lista facultăților cu burse majorate pentru studenți.

Potrivit Ministerului Muncii din SUA, profesiile bazate pe învățarea STEM vor fi cu 10,5% mai multe până în 2030, față de o creștere de 7,5% pentru cele non-STEM. Mediana de salarizare este la circa 90.000$ pe an pentru profesiile STEM, față de 40.000$ pentru celelalte.