Mai mulți cercetători de la Institutul Stanford au avertizat că ravagiile pe care le provocăm pe planetă și criza globală a extincției în masă vor duce la sfârșitul civilizației pe care o știm în „următoarele decenii”.

Cercetările lui Tony Barnosky, unul dintre biologii de la Institutul Stanford care se ocupă cu analiza ecosistemelor, sugerează că rata de extincției este de aproximativ 100 de ori mai mare acum decât rata medie înregistrată în istoria cunoscută a Pământului.

Potrivit lui Barnosky, o astfel de pierdere rapidă a vieții înseamnă că Pământul se confruntă în prezent  cu cel mai grav episod de extincție în masă de la dinozauri încoace, scrie Futurism. Și în timp ce Pământul însuși s-a regenerat în mod repetat după episoadele de extincție în masă, marea majoritate a vieții existente pe planeta noastră nu a putut face același lucru.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Din păcate, rezultatele ne includ și pe noi, oamenii sau, cel puțin, includ capcanele civilizației noastre tehnologice, scrie Futurism.

Paul Ehrlich, coleg cu Barnosky este de părere „că următoarele câteva decenii vor fi sfârșitul tipului de civilizație pe care o avem”. “M-am obisnuit cu idee.”, a spus omul de știință. Potrivit lui Ehrlich, problema este legată de „prea mulți oameni și un consum mult prea mare”.

“Omenirea nu este durabilă. Pentru a ne menține stilul de viață al tău și al meu, adică pentru întreaga planetă, ai avea nevoie de încă cinci Pământuri”, este de părere Ehrlich. 

Această realitate sumbră arată că indiferent dacă oamenii reușesc sau nu să supraviețuiască într-un anumit număr, efectele extincțiilor în masă, incluzând distrugerea habitatului, defecțiunile lanțului alimentar natural, infertilitatea solului și multe altele, ar face ca societatea umană modernă să se prăbușească cu totul, scrie Futurism.

„Aș spune că este prea mult să spui că ucidem planeta, pentru că planeta va fi bine”, a spus Barnosky. „Ceea ce facem este să ne ucidem modul de viață”, a continuat cercetătorul.

Dacă oamenii nu vor corecta drastic cursul vieții actuale, ravagiile pe care le provocăm pe planetă vor modifica stilul de viață într-un mod foarte neplăcut pentru noi.