• Chiriile continuă să se scumpească.
  • Oferta de apartamente disponibile pentru închiriere, în creştere.
  • La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se poate observa o tendinţă de majorare a preţurilor. 

Studiu Imobiliare.ro: Chiriile continuă să se scumpească. Oferta de apartamente disponibile pentru închiriere a început să ia avânt.

Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere, iar chiriile continuă să se scumpească, reiese dintr-o analiză Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere au 2 camere.

Portalul imobiliar prezintă cinci caracteristici ale segmentului de închirieri de locuinţe.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

1. Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creştere.

Aproape 26.500 de apartamente îşi aşteaptă, la ora actuală, chiriaşii potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. Numărul locuinţelor scoase la închiriere este în uşoară creştere faţă de sfârşitul verii trecute. Atunci, existau la nivelul pieţei locale aproape 25.500 de apartamente care puteau fi închiriate.

2. Chiriile continua să se scumpească.

La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se poate observa o tendinţă de majorare a preţurilor. Garsonierele s-au scumpit, de exemplu, cu 10% faţă de începutul anului 2023. Chiria solicitată, în medie, de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună, după o majorare cu 13% în acelaşi interval de timp. Unele dintre cele mai semnificative majorări ale preţurilor nu s-au înregistrat însă anul acesta în Capitală, ci în Constanţa. În acest caz, proprietarii au scumpit chiriile cu circa 23% la apartamentele cu 2 şi 3 camere. Nu bucureştenii, ci clujenii plătesc cele mai mari chirii la garsoniere şi apartamente cu 2 camere.

4. Numărul garsonierelor disponibile la închiriere scade în Bucureşti.

La nivelul segmentului de închirieri din Capitală se înregistrează în luna august o tendinţă de scădere a numărului garsonierelor disponibile pentru închiriere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Persoanele aflate în căutarea unei chirii au de ales, în momentul de faţă, între 4.233 de astfel de locuinţe. Există posibilitatea ca această tendinţă să se accentueze pe plan local odată cu apropierea noului an universitar.

5. Cererea pentru locuinţele de închiriat este în creştere.

Din trimestrul al II-lea al anului trecut şi până la finele trimestrului al II-lea din 2023, deci în doar 12 luni, nivelul cererii pentru proprietăţile disponibile la închiriere în Bucureşti a crescut cu 35%. Este vorba atât despre apartamente, cât şi despre case, indiferent de vechimea imobilelor. Astfel, aproximativ 52.100 de potenţiali chiriaşi au ajuns, în trimestrul al doilea al acestui an, să caute o proprietate de închiriat pe portalul menţionat. Spre comparaţie, în Cluj-Napoca cererea pentru proprietăţi de închiriat s-a majorat cu un procent spectaculos, de 98%, iar în alte oraşe mari din ţară precum Timişoara, Braşov sau Iaşi, creşterile au fost cuprinse între 19% şi 48%.