Conform datelor statistice, la finalul lui 2022, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 22,9%, în creștere de la 22% la finalul anului 2021, de patru ori peste rata generală a șomajului. La nivel național, rata șomajului pentru toate categoriile de populație a fost de 5,6%, în scădere de la 5,7% în decembrie 2021. Deci, rata generală a șomajului scade, dar rata șomajului în rândul tinerilor crește. Întrebarea este de ce avem o rată atât de mare a șomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Acești tineri nu sunt nici la muncă, dar nici nu urmează o formă de învățământ sau de formare profesională. Companiile din România caută, aș putea spune numai tineri, dar pe care nu-i găsesc, spun ele. Unde sunt acești tineri, ce fac, cum se întrețin, cine îi întreține, mai sunt în țară sau au plecat la muncă în afară?

Un prim motiv este că școala nu-i pregătește pentru ce se cere pe piața muncii, pentru ce vor companiile, sistemul de educație fiind total defazat față de realitățile pieții.

Al doilea motiv este că tinerilor nu prea le spune nimeni încotro să se îndrepte, ce caută companiile, ce școală trebuie să urmeze astfel încât să-și găsească repede un job. Nu-i ajută nici părinții, pentru că nu știu, dar nici școala și, nu în ultimul rând, nici sistemul. Sunt în bătaia vântului. Așa că, mulți preferă să devină curieri, șoferi pe cont propriu sau lucrători fără acte în construcții și în agricultură.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Al treilea motiv este că tinerii de astăzi au o părere diferită față de muncă, speră la ceva, companiile oferă altceva, salariile de intrare nu sunt atât de generoase astfel încât să se trezească dimineața și să meargă la muncă, nu au răbdare să aștepte ani de zile ca să le crească salariile, așa cum au așteptat bunicii și părinții lor. În aceste condiții mai degabă preferă să nu se angajeze și se gândesc cum să facă bani din altceva. Toată lumea vrea să facă bani foarte repede, iar un job clasic nu asigură acest lucru.

Al patrulea motiv este că părinții le asigură traiul de zi cu zi, datele statistice indicând că tinerii stau din ce în ce mai mult la, și cu părinții, adică pleacă de acasă mult mai târziu. Iar această situație le convine. Toată lumea occidentală, nu numai România, se confruntă cu problema șomajului extrem de ridicat în rândul tinerilor. Problema este că acest șomaj se poate transforma în orice moment într-o forță de nemulțumire care să protesteze la adresa sistemului.  Deja opinia tinerilor de astăzi este că statul trebuie să le asigure și școală, și job, și o casă.