• MFP spune că investițiile publice au crescut cu 350%.
  • Economiștii spun că sectorul construcțiilor nu dă semne de prăbușire.
  • Volumul construcțiilor rezidențiale are -41% în primele două luni/2024.

Sectorul de construcții, pilonul principal de creştere economică alături de IT, la două luni din an. La infrastructură e -1%. Rezidențialele au -41%.

E în antiteză cu creşterile de 15% sau 27%, cât a fost avansul din decembrie 2023.
Asta deși, Ministerul Finanțelor spune că investiţiile publice, unde intră infrastructura, au plus 350%.
Economiştii consultaţi de ZF nu sunt lămuriţi. Sectorul nu arată semne de prăbuşire.

Ce spun economiștii despre situația din construcții?

Îi surprind minusurile pentru că a fost o iarnă foarte ușoară, cu temperaturi şi de 17 grade în februarie. Nu erau motive să nu se facă treabă.
Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA, spune e posibil ca guvernul să pună frână la cheltuielile publice de la bugetul de stat și o parte dintre cheltuieli să fie redirecţionate către zona socială. Iar 2024 este an electoral cu patru rânduri de alegeri.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Rămân însă investiţiile din fonduri europene, care vor impulsiona sectorul pe zona de infrastructură, care înseamnă jumătate din piaţa de construcţii, mai spune Codirlașu.

Ionuț Dumitru, economist șef, Raiffeisen Bank, spune că sectorul de construcţii îşi va reveni în lunile următoare şi va contribui pozitiv la creşterea economică, la fel ca în ultimii ani.

În februarie, a fost o revenire faţă de ianuarie. Partea de infrastructură merge bine, şi dacă ne uităm şi pe execuţia bugetară, cheltuielile de capital au crescut foarte mult, adaugă Dumitru.

Per total, la infrastructură, economiştii spiun că scăderea este temporară. Însă, pentru zona rezidenţială, situaţia actuală şi prognozele nu sunt atât de bune.

Rezidenţialul a fost unul dintre principalele motoare de creştere pentru construcţii în 2018-2022. Din 2022, infrastructura a preluat conducerea.

Paradoxal, singurul sector pe plus la două luni din 2024 este cel al construcţiilor de spaţii de birouri, logistică sau centre comerciale, cu o creștere de 6% în ianuarie-februarie.

Deși, după pandemie a venit o perioadă dificilă. În 2023, livrările au fost la cel mai scăzut nivel din 2015 încoace.

Deși anul acesta, piața pare că se reechilibrează, nu a putut compensa scăderile din rezidenţial şi infrastructură, cu un un minus 11% ca volum per total.