Cei care urmează să primească anul aceasta din cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România sunt compania austriacă OMV, care are şi un grup din Abu Dhabi în acţionariat, cu o sumă de 1,2 miliarde de lei, statul român prin Ministerul Energiei cu 480 mil. lei, dar şi fondurile de pensii private Pilon II, care investesc în numele a 8 milioane de salariaţi, cu o sumă de 311 mil. lei.

Aceştia sunt cei care deţin 90% din Petrom, companie care pe 2 februarie 2023 a scris istorie raportând cel mai mare profit de până acum al unei societăţi din România, de 10,3 miliarde de lei, în creş­tere de patru ori faţă de anul precedent, pe fondul scumpirilor fără precedent din economie, în special în sectorul din energie. Aceşti investitori urmează să primească 2,3 miliarde de lei din profitul Petrom, propunerea companiei urmând a fi înaintată spre votul acţionarilor acolo unde OMV va avea ultimul cuvânt de spus cu o deţinere de 51% din companie.

Însă cel mai mare câştigător al scumpirilor de carburanţi, şi în general al crizei de energie, este statul român. Iar asta pentru că statul a încasat direct din toate taxele plătite de Petrom circa 16,5 mld. lei după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din energie. Şi acum mai vrea o taxă de solidaritate, calculată de ZF la circa 6 mld. lei, adică mai bine de jumătate din profitul Petrom, şi despre care investitorii spun că aşteaptă să vadă o clarificare înainte de a decide evaluarea companiei. Petrom are 29 mld. lei capitalizare după o creştere de 12% a preţului acţiunilor în acest an. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României. Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar din cele mai recente raportări, cele de la decembrie 2022, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II ajunseseră la o deţinere de 13,3% din Petrom, adică circa 3,5 mld. lei. Deţinerile individuale sunt: 5,3% NN Pensii, 2,25% AZT Viitorul Tău, 2,2% Metropolitan Life Pensii, 1,1% Aripi, 1,2% Vital, 0,75% BCR Pensii, 0,47% BRD Pensii.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi perfor­manţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate“, a spus Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, în conferinţa de presă online prin care au fost anunţate rezultatele record ale companiei de anul trecut.

În 2022, producţia de petrol şi gaze a grupului a scăzut cu 8%, dar producţia de energie de la Brazi a fost la un nivel record, de 5 TWh, echivalentul a 11% din producţia de energie a României. Pentru anul acesta, compania se aşteaptă în continuare la scăderea producţiei de petrol şi gaze onshore, concomitent cu o producţie de energie în scădere la Brazi în contextul unei opriri planificate de o durată mai mare, în perioada martie-mai.