• Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, spune că roboții nu vor costa mai mult de 10.000-20.000 de dolari.
  • Elon Musk, CEO-ul Tesla, are aceeași părere și spune că Optimus ar trebui să coste mai puțin decât jumătatea prețului unei mașini.
  • Atlas, Figure 01, Digit, H1, Apollo, Phoenix, GR-1 sau NEO sunt alte modele de roboți.

Nu e hype. E epoca roboților. Giganții dezvoltă tot mai multe modele. Vor să le facă mai accesibile. Cu progreme uriașe în LLM, roboții au acum creier A.I.. Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, spune că nu vor costa mai mult de 10-20.000 de dolari.

De aceeași părere este și CEO-ul Tesla, Elon Musk, care spune că Optimus ar trebui să coste mai puțin decât jumătatea prețului unei mașini. Musk susținut că vehiculele sale sunt deja roboți pe roți. Acum, trebuie doar să le facă în forme umanoide pentru a putea înlocui oamenii în unele sarcini – în primul rând sarcini repetitive și periculoase.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

CEO-ul a spus că cererea ar putea ajunge la 10 până la 20 de miliarde de unități. El a mers până la „a prezice cu încredere” că Optimus va reprezenta „majoritatea din valoarea pe termen lung a Tesla”.

Ce alte modele de roboți există în piață?

După 10 ani, Boston Dynamics a anunțat că își retrage robotul umanoid hidraulic, HD Atlas. Dar vine cu o noua versiune, la o zi distanță. Atlas e full electric. Este proiectat pentru aplicații din lumea reală.

Atlas poate să semene cu un factor de formă uman, dar echipăm robotul să se miște în cel mai eficient mod posibil pentru a îndeplini o sarcină, mai degrabă decât să fie constrâns de o gamă umană de mișcare. Atlas se va mișca în moduri care depășesc capacitățile umane. Compania vrea ca robotul să fie capabil de a aborda sarcini plictisitoare, murdare și periculoase în aplicații reale.

Ce figură e!

Figure 01 poate avea acum conversații complete cu oamenii. Figure 01 operează independent, cu ajutorul rețelelor neuronale de tip end-to-end.

Digit, de la Agility Robotics, este primul robot multifuncțional centrat pe om din lume, creat pentru munca logistică. Mâinile sunt făcute pentru a controla fluxul de mărfuri într-un depozit.

Chinezii au creat H1, cel mai rapid robot umanoid din lume. Chiar dacă poate ridica obiecte și îndeplini unele sarcini simple, H1 robot este mai degrabă un „atlet” în devenire, scopul său fiind acela de a sări peste obstacole și fugi cât mai repede pe teren accidentat.

H1 se poate deplasa cu o viteză de până la 3.3 metri pe secundă (aproape 12 km/h). Spre deosebire de Figure 01, roboții Unitree H1 vine cu brațe rudimentare, palmele atașate că accesorii opționale fiind mai degrabă cu rol de decor.

Apollo, de la Apptronik, a fost dezvăluit prima dată în 2023. Este un robot umanoid conceput pentru a sprijini oamenii prin îndeplinirea unor sarcini periculoase sau mai puțin dorite/repetitive.

Există un parteneriat între Apptronik și Mercedes-Benz, roboții ajutând muncitorii umani să livreze kituri de asamblare și să inspecteze componentele vehiculelor mărcii de mașini, pentru a numi câteva.

Are o înălțime de 1,7 metri și o greutate de 72,6 kg. Apollo poate ridica 25 de kilograme și a fost conceput pentru a fi produs în masă și pentru a lucra în siguranță alături de oameni. Are o baterie de patru ore care poate fi schimbată, astfel încât să poată funcționa pentru o zi de lucru de 22 de ore.

Phoenix, de la Sanctuary AI, poate să apuce ușor, să miște și să plaseze cu grație fiecare obiect în „grămadă” fie la stânga, fie la dreapta. Phoenix poate muta lucruri ca un om.