• Săptămâna din business începe cu halving-ul Bitcoin, sâmbătă dimineață, în care reward-ul pentru mineri e înjumătățit la 3,12 BTC.
  • Meta raportează în T1, peste așteptări, dar cheltuielile mari în A.I. aduc scăderi pe bursă pentru compania lui Zuckerberg.
  • Tesla vine cu planuri noi pentru produse mai accesibile, iar acțiunile urcă cu peste 10% în ședința de după raportări.

Primul eveniment important al săptămânii din business? Halving-ul Bitcoin. Al patrulea la număr. În termeni tehnici, vine la fiecare 210.000 de blocuri minate. Istoric, după fiecare halving, începe bull run-ul. De la aproape 0 dolari în 2009, la 64.300 în prezent.

E cel mai performant activ din lume în ultimii 10 ani, potrivit Google. Și al 9-lea în topul capitalizării, peste companii ca JP Morgan, Visa, Meta sau Berkshire. De la schemă ponzi sau vehicul de tranzacții între teroriști, la metodă de plată globală.

Le taie wallet-ul în două

Fondatorii Samourai Wallet sunt arestați pentru spălare de bani și servicii financiare neînregistrate. Serviciul a executat tranzacții ilegale de peste 2 miliarde $, spune departamentul de justiție. Fondatorii câștigă 4,5$ milioane din taxele de tranzacții din 2015 până în prezent. Până recent, aplicația era listată pe Google Play Store și App Store.

Ce mai e hot în cripto?

Business, dar fără dolari. Venezuela accelerează mutarea tranzacțiilor cu petrol în cripto. Încearcă să scape de sancțiunile americanilor. Compania petrolieră de stat PDVSA testează tranzacțiile cu stablecoin-ul USD Tether.

Doi avocați SEC au fost forțați să demisioneze după ce un judecător federal a sancționat agenția luna trecută pentru comiterea unui „abuz de putere”. În timp ce încercau să obțînă un ordin de restricție temporar împotriva companiei cripto Debt Box din Utah.

Apare încă un fake news de impozitare în SUA. Fanii cripto sunt păcăliți de scrisoarea falsă a lui Elizabeth Warren care propune președintelui american Joe Biden o taxă de 1% pe avere pentru deținerile cripto care depășește 500.000 de dolari.

Meta iese la raport

Cifrele sunt peste așteptările Wall Street. Venituri totale de 36,46 de mld. $ și câștig pe acțiune de 4,71 $. Peste forecast este și numărul de utilizatori care folosesc produse Meta. În fiecare zi, 40% din întreaga populație folosește un produs al companiei lui Zuckerberg, adică 3,24 miliarde de oameni, o creștere de 7% de la an la an.

Tesla raportează în T1

Vești bune legate de cifrele publicate? Nu prea sunt. Livrează sub așteptări, atât la partea de câștig pe acțiune (0,45 $), cât și la partea de venit total (21,3 mld. $). Livrările de vehicule sunt la cel mai scăzut nivel din T3/2022.

Dar acțiunile Tesla au plus 10% la deschidere. Motivul? Musk a făcut ce n-a mai făcut de mult. A venit cu date ferme despre planurile de business pe termen scurt. Lansează vehicule noi, mai accesibile. Mai repede decât se aștepta piața. Musk spune că și-a actualizat viitoarea linie de vehicule pentru a grăbi lansarea de noi vehicule electrice accesibile până la începutul anului 2025, poate chiar final de 2024.

Se bat în roboți

Nu e hype. E epoca roboților. Giganții dezvoltă tot mai multe modele. Vor să le facă mai accesibile. Cu progreme uriașe în LLM, roboții au acum creier A.I.. Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, spune că nu vor costa mai mult de 10-20.000 de dolari.

De aceeași părere este și CEO-ul Tesla, Elon Musk, care spune că Optimus ar trebui să coste mai puțin decât jumătatea prețului unei mașini. Un business care ar valora mai mult decât toate celelalte ale companiei sale.

Au vreun Dumnezeu?

Profluent, un start-up din California, publică o lucrare în care explică cum A.I.-ul poate edita ADN-ul. OpenCRISPR-1 este primul editor de gene open-source din lume. Similar cu ChatGPT, analizează cantități enorme de date.

Dar el se concentrează pe cele biologice. Și creează noi editori de gene, proiectați complet cu inteligență artificială. Compania creează o serie de remedii personalizate pentru boli, spune CEO-ul, Ali Madani, pe X.

E mai inteligent?

Intel dezvoltă un computer care poate imita creierul uman. Cum? Tehnologia numită calcul neuromorf, e folosită pentru a crea cel mai mare computer neuromorf de acest gen din lume. Computerul „Hala Point” e alimentat de peste 1000 de noi cipuri A.I..

Hala Point se va instala la Sandia National Laboratories din New Mexico, unde oamenii de știință îl vor folosi să dezvolte problemele din fizica dispozitivelor, arhitectura de calcul și informatică.