• Sâmbătă a fost cea de-a zecea ediție a Breakthrough Prize.
  • Breakthrough Prize mai este numit și “Oscarul științei”.
  • Prezenți au fost Elon Musk, Bill Gates și Rupert Murdoch.

Ceremonia de decernare a premiilor Breakthrough Prize mai este cunoscută și sub numele de “Oscarul în Știință”, scrie The Hollywood Reporter.

Elon Musk, Bill Gates și Rupert Murdoch se alătură celebrităților de la Hollywood, precum Katy Perry și Orlando Bloom, Margot Robbie, Bradley Cooper, Kim Kardashian.

Breaktrhrough Prize a fost lansat de antreprenorii din Silicon Valey la începutul anilor 2010 pentru a recompensa descoperirile în cercetarea fundamentală. În prezent este mai bine cotat comparativ cu Premiul Nobel.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Din bordul de conducere fac parte Sergey Brin, Priscilla Chan și Mark Zuckerberg, Yuri și Julia Milner și Anne Wojcicki.

Breakthrough Prize recunoaște “oamenii de știință care schimbă lumea”, iar laureații primesc premiu câte 3 milioane de dolari.

Premii: Breakthrough în matematică, Breakthrough în fizica fundamentală și Breakthrough în științele vieții.

Lista completă a câștigătorilor Breakthrough Prize

Simon Brendle- Breakthrough Prize în matematică „pentru contribuții transformatoare la geometria diferențială, inclusiv inegalități geometrice ascuțite”.

John Cardy și Alexander Zamolodchikov -Breakthrough Prize în domeniul fizicii fundamentale “pentru contribuții profunde la fizica statistică și la teoria cuantică a câmpurilor, cu aplicații diverse și de anvergură în diferite ramuri ale fizicii și matematicii.”

Premiul Noi orizonturi în fizică – Michael Johnson și Alexandru Lupsasca “pentru elucidarea sub-structurii și a caracteristicilor universale ale inelelor fotonice ale găurilor negre, precum și pentru propunerea de detectare a acestora prin experimențe interferometrice de ultimă generație”.

Mikhail Ivanov, Oliver Philcox și Marko Simonović “pentru contribuții la înțelegerea structurii la scară largă a universului și pentru dezvoltarea de noi instrumente pentru a extrage fizica fundamentală din studiile asupra galaxiilor.”

Laura M. Pérez, Paola Pinilla, Nienke van der Marel și Til Birnstiel “pentru prezicerea, descoperirea și modelarea capcanelor de praf din discurile circumstelare tinere, ce rezolvă o problemă de lungă durată în formarea planetelor”.

Breakthrough Prize în domeniul științelor vieții -Carl H. June și Michael Sadelain “pentru dezvoltarea imunoterapiei cu celule T cu receptor antigenic chimeric, prin care celulele T ale pacientului sunt modificate pentru a ținti și distruge celulele canceroase.”

Sabine Hadida, Paul Negulescu și Fredrick Van Goor “pentru dezvoltarea unor combinații de medicamente care transformă viața și care repară proteina defectă a canalului de clorură la pacienții cu fibroză chistică.”

Thomas Gasser, Ellen Sidransky și Andrew Singleton “pentru identificarea GBA1 și LRRK2 ca gene de risc pentru boala Parkinson, implică autofagia și biologia lizozomală ca factori critici în patogeneza bolii.”

Cine este Paul Adrian Negulescu?

Paul Adrian Negulescu este un biolog celular american- român. Cunoscut pentru cercetarea fibrozei chistice. A primit premiul Warren Alpert Foundation în 2018, premiul Shaw în 2022 și Wiley Prize in Biomedical Sciences în 2023.