Undă verde la dividendele de 9,3 mld. lei: acţionarii Fondului Proprietatea au acceptat propunerea MF

  • Undă verde la dividendele de 9,3 mld. lei.
  • Acţionarii Fondului Proprietatea au acceptat propunerea Ministerului Finanţelor.
  • Fondul ar urma să distribuie în urma celui mai mare IPO de anul acesta din Europa dividende cu un randament record de peste 90%.

Acţionarii Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) au aprobat vineri, 18 august, distribuirea unui dividend brut de 1,7225 de lei pe acţiune, respectiv suma de 9,28 miliarde de lei, aferentă vânzării participaţiei de aproape 20% la producătorul de energie Hidroelectrica (simbol bursier H2O), conform hotărârilor convocatorului publicate la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, Fondul ar urma să distribuie în urma celui mai mare IPO de anul acesta din Europa dividende cu un randament record de peste 90%, data plăţii fiind 29 septembrie. Data de înregistrare este 8 septembrie şi ex date este 7 septembrie.

După ce compania de stat a intrat la tranzacţionare, FP a anunţat dividende record pentru piaţa locală (8,06 mld. lei), cu un randament de 79% la acel moment, adică 1,4942 lei pe acţiune. Ulterior, Ministerul Finanţelor, care are o participaţie de aproape 6% la FP, a propus acţionarilor spre aprobare plata sumei de 9,28 mld. lei.

Suma cerută de Finanţe este egală cu valoarea totală a banilor atraşi în IPO-ul Hidroelectrica, dar FP a plătit şi onorarii brokerilor care s-au ocupat de listare.

Listarea Hidroelectrica, într-o ofertă de peste 1,9 miliarde de euro prin vânzarea pe piaţa de capital a pachetului de 19,94% pe care îl avea Fondul Proprietatea, ar fi costat aproximativ 243 milioane de lei, potrivit unei notificări din partea BCR publicată la Bursa de Valori Bucureşti de Hidroelectrica. Suma poate însă să difere.