Bursa de Valori Bucrești trece printr-un șoc. A înregistrat cele mai scăzute bonduri din istoria sa din cauza retailerului online de mobilă și decorațiuni Vivre Deco. Compania are două emisiuni de obligațiuni listate pe bursa locală, de 3,45, respectiv 7 milioane de euro.

Miercuri la ora 15:00, la jumătatea orarului de tranzacționare, ambele finanțări ale Vivre se depreciau cu 15%, adică la limita inferioară pragului de +/- 15% prin care pot fluctua astfel de bonduri. Mai mult, unul dintre brokerii care a plasat bondurile, Ovidiu Dumitrescu, a plecat din funcția de director general al Tradeville. Anul trecut, compania a avut pierderi de circa 17 milioane de euro.

Mai multe despre soarta Vivre la BVB îți spune Liviu Popescu, jurnalist ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Așadar vorbim de o piață foarte tânără. O piață care are în majoritatea cazurilor obligațiunile în derulare, care nu au ajuns la scadență. Ce sunt obligațiunile? O companie antreprenorială se finanțează, adică atrage un împrumut de la investitori, iar ulterior le aduce la bursă, pentru ca cei care le-au cumpărat – investitori, persoane fizice – să le poată vinde atunci când au nevoie.

Ceea ce se întâmplă zilele acestea la Vivre, unde vedem foarte mulți vânzători, iar cumpărători în număr mai mic, și de aici se traduce și scăderea prețului obligațiunilor pentru că compania a ieșit cu unele pierderi destul de mari, semnificative.

Dar ceea ce i-a nemulțumit pe investitori a fost acea lipsă de opinie din partea auditoriului EY, pentru că aceste pierderi sunt mult mai mari decât s-ar fi așteptat oricine și vedem și active negative.

Vivre ar putea să nu fie nici primul, nici ultimul caz pentru că situații pe bonduri sunt la ordiena zilei pe Wall Street. În Varșovia, undeva la 30% din finanțările din bonduri nu reușsesc să ajungă la scadență și intră în default.

Ca și soluții, putem spune aici din ce vorbim și cu analiștii, ar fi o răscumpărare din partea acționarului majoritar al companiei pentru ca până la urmă să reușească să-și ramburseze și să-și onoreze obligațiile față de deținătorii de bonduri. Sunt obligatari care vând, încearcă să vândă dar nu reșesc să găsească cumpărători și de aici avem și de această dinamică.

Cel mai bine aici e ca cei care au astfel de obligațiuni să-și întrebe brokerul, să încerce să ia legătura cu Vivre, cu societatea pentru a vedea exact care sunt măsurile de redresare și care sunt următorii pași pentru companie.”, a povestit Liviu Popescu, jurnalist la Ziarul Financiar.