Maratonul de scăderi pe burse continuă. Dacă în ziua de după anunțul FED de creștere a dobânzii cheie cu 0,75% bursele americane urmau un trend, acum Nasdaq închide pe minus cu 4 procente, S&P500 cu 3,25 și Dow Jones cu 2,42.

Nici piața commodities nu mai funcționează ca un loc de refugiu pentru investitori în momente de incertitudine economică. Petrolul scade cu 0,85%, gazele naturale cu 0,75% și grânele cu 0,67%. Dacă ne uităm la metalele prețioase, aurul scade cu 0,15%, argintul cu 0,27% și cuprul cu 0,4%.

Ne întoarcem la nivel local, unde Bursa de Valori București deschide ședinta de tranzacționare de astăzi pe plus. La ora 10 și 30 de minute indicele BET creștea cu 0,6%, iar capitalizarea pe segmentul principal ajunge la 194 de miliarde de euro.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Aproape 118.000 de tranzacţii au fost realizate luna trecută la BVB, cu 44,6% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Prin contrast, valoarea lunară de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost luna trecută cu 2,5% sub nivelul din mai 2021 şi a ajuns la 685 milioane lei, scrie ZF. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe segmentul de acţiuni a suferit un declin mai accentuat, 11,3%, şi a ajuns la un nivel de 31,2 milioane lei.

Am discutat subiectul cu Alex Cristescu, membru în consiliul de administrație Norofert.

“În primul rând nu trebuie să ne oprim din a investi. Într-adevăr, piața de acțiuni scade, la fel ca orice piață dar, pe termen lung, orice investiție va aduce randamente, mai ales când se investește în companii care au active productive și pot să-și transfere costurile mai mari, fie ele cu inflație sau de pe spațiul logistic, către client.”, a povestit Alex Cristescu, membru în consiliul de administrație Norofert.