Tehnologia inteligenței artificiale continuă să se dezvolte și în domeniul medicinei, iar tot mai multe clinici de pe glob încep să experimenteze detectarea cancerului cu ajutorul inteligenței artificiale, scrie Insider.

Ungaria a fost una dintre primele țări care au adoptat această tehnologie, având cel puțin cinci spitale și clinici care efectuează anual mii de scanări ale cancerului de sân cu ajutorul programelor de inteligență artificială, potrivit New York Times . Succesul utilizării inteligenței artificiale în detectarea cancerului în clinicile maghiare i-a inspirat ulterior pe medicii din Anglia, Scoția și Finlanda să experimenteze tehnologia, potrivit Times.

Într-un studiu publicat anul trecut, în cadrul căruia a fost analizată capacitatea unui program de inteligență artificială de a identifica cancerul de sân în 250.000 de scanări, tehnologia s-a dovedit a fi la fel cel puțin la fel de eficientă, dacă nu chiar mai eficientă decât un radiolog uman, fiind, de asemenea, capabilă să interpreteze scanările mai rapid decât radiologii.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Studiul a concluzionat că introducerea tehnologiilor în domeniul medical ar putea reduce volumul de muncă al radiologilor, oferind totodată o a doua opinie pe lângă cea a medicilor, rapid și precis.

Un medic care a vorbit cu The Times a spus că sistemele AI ar putea ajuta la prevenirea erorilor umane (ale medicilor), care ar putea fi cauzate de oboseală spre exemplu, erori care ar pune viața în pericol la o scanare a radiologilor dacă aceștia nu ar sesiza prezența cancerului.

Cu toate acestea, medicii și experții în inteligență artificială au declarat pentru Times că tehnologia AI nu va înlocui niciodată medicii, fiind folosită doar pentru a ajuta la îngrijirea pacientului. De exemplu, dacă unul sau doi medici evaluează scanări pentru a identifica cancerul, vor putea utiliza ulterir un sistem AI pentru a verifica toate celelalte posibilități și pentru a confirma diagnosticul, scrie Insider.