• Uniunea Europeană se pregătește să permită utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială.
  • Guvernele UE au în plan să dea undă verde Actului AI în 2 februarie
  • Efectele negative ar apărea în cazul utilizării datelor biometrice de după situațiile de criză

UE vrea recunoaștere facială

Uniunea Europeană se pregătește să permită utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială. Modificările târzii aduse legii UE privind inteligența artificială au provocat scandal și controverse din cauza lacunelor pentru identificarea biometrică. Forțele de ordine vor putea folosi recunoașterea facială de pe camere fără aprobarea unui judecător. Guvernele UE au în plan să primească textul final al Actului AI pe 24 ianuarie, cu scopul de a-l da undă verde în 2 februarie. Apoi, Parlamentul va trebui să adopte legea cu un vot în plen.

Comisiile parlamentare, grupurile politice sau alianțele a peste 40 de parlamentari vor putea propune amendamente. Dacă sunt aprobate, vor avea nevoie de lucrări legislative suplimentare în Consiliu și Parlament.

Sunt modificările de ultimă oră aduse Legii privind inteligența artificială a Uniunii Europene

Nu este ceea ce a fost convenit de cele trei instituții UE, potrivit legiuitorului european Svenja Hahn.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Textul final cu noile reguli ale blocului privind inteligența artificială este „un atac la adresa drepturilor civile”. Ar putea permite „utilizarea iresponsabilă și disproporționată a tehnologiei de identificare biometrică, așa cum altfel știm doar. din state autoritare precum China.”

Formularea a ajuns și la textul legal integral , pe care președinția spaniolă a Consiliului l-a elaborat pe 22 decembrie. Actuala președinție a Consiliului UE, deținută de Belgia, lucrează cu Parlamentul pentru a finaliza fragmente de text interpretativ cunoscute sub denumirea de considerente.

Cum a început?

La începutul lunii decembrie, UE a convenit asupra unui regulament de pionierat al inteligenței artificiale. Este primul din lume. Pentru a aplica reguli cu caracter obligatoriu cuprinzător privind utilizarea tehnologiei în plină dezvoltare. Dar Hahn, membru al grupului liberal Renew, a spus că formularea finală a textului a introdus o lacună pentru utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială. Formulare care nu era în acordul inițial.

Hahn a subliniat problemele legate de limbajul final privind așa-numita recunoaștere post facială. În care tehnologia este utilizată pe înregistrări preexistente. Ceea ce o diferențiază de scanarea în timp real a spațiilor publice cu camere cu AI. Iar această utilizarea ar fi în mare parte interzisă în conformitate cu Legea AI.

Președinția spaniolă a Consiliului UE și consilierii Parlamentului au convenit asupra regulilor privind recunoașterea facială post-recunoaștere pe 22 decembrie. La două săptămâni după ce cele două instituții și Comisia Europeană au ajuns la o poziție comună cu privire la regulamentul AI în ansamblu. .

Hahn a susținut că textul a încălcat acel acord din 8 decembrie. „Acordul oral prevedea utilizarea postului [recunoașterii faciale] doar pentru infracțiuni foarte grave, în condiții foarte stricte, cum ar fi o rezervă judiciară prealabilă. A rămas puțin din asta”, a spus Hahn.

„Cele mai banale infracțiuni ar putea fi urmărite penal folosind recunoașterea facială”, recunoaște Hahn.

Ar putea exista și abuzuri de putere. Dar există și o parte bună. Infractorii pot fi prinși mult mai rapid.

Preocupările lui Hahn au fost reluate de membrul Parlamentului European Patrick Breyer, membru al Partidului Pirat German de stânga și autoproclamat „luptător pentru libertatea digitală”. Spune: „se pare că UE intenționează să concureze cu China nu numai tehnologic, dar și în ceea ce privește represiunea high-tech”.

Ella Jakubowska, consilier principal în domeniul politicilor la European Digital Rights, a spus că textul a deschis „lacune uriașe care permit utilizarea pe scară largă a identificării post-biometrice”.

Dar alții, inclusiv principalii negociatori ai acordului ai Parlamentului, au apărat textul final.

Dragoș Tudorache, unul dintre cei doi parlamentari care au condus Legea AI prin Parlament – ​​și membru al aceluiași grup politic ca Hahn – a spus că limbajul privind recunoașterea facială a fost „sprijinit de o majoritate” a membrilor de conducere a parlamentului și că „reflectă acordul politic. atins” în decembrie.