Piața asigurărilor din România devine din ce în ce mai agitată. Datele ASF, arată că în primele 9 luni ale anului trecut societățile de asigurare au subscris prime brute în valoare de circa 9,8 miliarde de lei, cu 15% mai mult față de anul 2020. Asigurările generale au o pondere de 79% din acest total. În plus, ponderea pentru primele brute subscrise pentru asigurările de viață a crescut cu 22% în aceeași perioadă, până la peste 2 miliarde de lei, comparativ cu asigurările de sănătate, care au un volum al subscrierilor de 384 de milioane de lei.

Mai multe despre evoluția pieței de asigurări din România și ce perspective există pentru anul 2022, am discutat cu Ionela Moldovan, consultant expert la NN.

“Ce pot să vă spun este că oamenii, în general, iau decizii emoțional și le justifică rațional. Fiecare schimbare majoră, practic – pandemie, război, fosta criză economică din 2008-2010 – generează emoții puternice. Însă întotdeauna contează educația. De ce? Pentru că, în aceeași comunitate, o persoană poate să renunțe la contractele pe care deja le are sau alte persoane înțeleg importanța contractelor și practica protecție a veniturilor. Unii văd riscul, alții văd oportunități, iar anul care a trecut și începând, practic, din 2020, apetitul oamenilor a crescut foarte mult vizavi de asigurări de sănătate pentru că, într-adevăr, pandemia i-a cam speriat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ce am observat eu și am fost sunată foarte des de clienții mei pentru a-și asigura partenerii de viață sau pur și simplu a-mi recomanda prietenii lor, au fost acei clienți care erau deja clienții băncilor și aveau un credit ipotecar pe mai mulți ani. Și atunci au dorit să se protejeze. Adică în cazul în care, Doamne-ferește, s-ar întâmpla ceva, să nu rămână partenerul cu creditul. Ceea ce a dus la creșterea asigurărilor de viață.”, a declarat Ionela Moldovan, consultant expert la NN.