Persoanele fizice și companiile din România beneficiază în fiecare zi de plata unor despăgubiri în valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare. Iar asigurarile continuă să funcționeze normal în această perioadă.

În 2021, protecţia contractată de oameni şi de companii prin intermediul asigurărilor de viață a crescut cu peste 17%. Totuși, riscul de război nu e acoperit de majoritatea polițelor de asigurare. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România.

Și „de ce?” este una dintre întrebările care apar în perioade incerte de timp. Am discutat subiectul cu Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Asigurările continuă să funcționeze normal în această perioadă și, bineînțeles, să ne protejeze împotriva tuturor riscurilor prevăzute în poliță. Nu pot, însă, să nu punctez că nu suntem într-o situație de război. Mai mult, autoritățile statului au spus în mod repetat că România beneficiază de garanțiile de securitate ale celor mai puternice alianțe politico-militare din lume, respectiv NATO, unde suntem membri din 2004.

Întorcându-mă, însă, la întrebare, chiar și într-o ipotetică situație de război declarat, polițele de asigurare continuă să-și producă efectele pentru riscurile acoperite, deci riscurile pentru care clienții au plătit o primă de asigurare. Să nu uităm că tot ceea ce înseamnă catastrofe naturale, accidente, îmbolnăviri și așa mai departe, au loc și pe timp de pace și pe timp de război și sunt acoperite de polițe atât timp cât au loc ca urmare a unei alte cauze decât războiul.

Ce nu este acoperit, ca principiu, la nivel internațional, sunt pagubele produse în mod direct ca urmare a războiului. Există, însă, și excepții, în funcție de fiecare companie, de tipul de asigurare respectiv, de produse. Ar trebui ca clienții să ia legătura direct cu distribuitorul lor de asigurări, cu consultantul lor de asigurări în măsura în care vor să afle mai multe detalii.”, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare.