• Americanii spun că Rusia a finanțat ONG-urile pentru mediu din UE
  • Moscova a reușit astfel să mențină dependența UE de resursele rusești
  • Majoritatea statelor europene au interzis fracturarea hidraulică

Conflictul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au devoalat dimensiunile dependenței de energia livrată de la Moscova. Europa caută soluții rapide de debranșare, după ce ani de zile s-a complăcut să cumpere gaze și petrol de la ruși. Era mai comod, mai simplu, mai ușor?

Sau a fost păcălită de rețele de propagandă sponsorizate de Kremlin? Congresman-ul american Bill Johnson crede în al doilea scenariu și citează datele unui raport oficial întocmit în 2018.

“Un raport emis de Comitetul SUA pentru Știință, Spațiu și Tehnologie în 2018, când ne aflam sub conducerea republicană, demonstra că, încă din 2011, rușii finanțau organizațiile de mediu din întreaga Europă, cu scopul de a grăbi abandonarea combustibililor fosili. Spre exemplu, Franța a interzis fracturarea hidraulică pentru gaze naturale în 2011, Bulgaria a luat aceeași decizie în 2012. Olanda în 2015, la fel ca Germania. Iar UK a făcut-o în 2019. Toate au devenit din ce în ce mai dependente de ruși, de resursele lor de energie, inclusiv gazele naturale.”, a declarat Bill Johnson, congresman al SUA.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Două treimi din producția de gaze din Statele Unite se bazează pe fracturarea hidraulică, deși propaganda rusă a atins și continentul american, spune Johnson. Jumătate din producția de petrol din SUA se bazează pe același procedeu, care rămâne însă unul controversat. Majoritatea ONG-urilor invocă riscuri crescute pentru mediu. Iar guvernul britanic, de exemplu, a transmis în mod repetat că fracturarea hidraulică poate fi realizată fără să dăuneze mediului sau sănătății umane, atât timp cât este reglementată corespunzător.