• Donald Trump are nevoie de 540 mil.$, pentru a-și putea plăti amenzile.
  • Fostul președinte american are 400 mil.$ cash, potrivit Forbes.
  • Marile bănci americane, cu care Trump lucra în trecut, nu-l mai împrumută.

E scump să fii Donald Trump. Fostul președinte american, miliardar de altfel, trebuie să plătească amenzi de 454 mil.$ statului New York, pentru fraude repetate ale companiilor sale. Trump îi datorează alte 88 mil.$ scriitoarei E. Jean Carroll, pentru abuz sexual și defăimare.

Judecătorul de la Curtea de Apel îi permite lui Trump să caute împrumuturi la băncile înregistrate în New York, dar nu-i permite să amâne plata. Trebuie să trimită banii în cont sau să depună o garanție, până la finalizarea procesului.

Avocații lui Trump susțin că este „imposibil” ca Trump să plaseze o garanție pentru întreaga sumă. Fostul președinte dispune de 400 mil.$ cash, sumă prea mică pentru a acoperi datoria. În plus, este puțin probabil să pună în joc toată suma.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Îl mai împrumută băncile americane pe Trump?

Fostul președinte american nu are cel mai bun renume, când vine vorba de împrumuturi. Are obiceiul de a-și ține blocați partenerii și de a declara faliment. Majoritatea băncilor spun că nu vor să lucreze cu el, potrivit unui miliardar citat de Forbes, care își dorește să rămână anonim.

Trump are suficiente proprietăți pe care le poate pune garanție, totuși. 27 la număr, în valoare totală de 1,1 mld.$. Dar instituțiile cu care obișnuia să lucreze, cum sunt UBS sau Bryn Mawr Trust Company, sunt reticente. Deutsche Bank, care face parte din proces, decidea înainte de sentința judecătorului să răcească relațiile cu Trump.

„E mai plauzibil să lucreze cu persoane fizice bogate, decât cu insituții financiare tradiționale”, spune Bert Ely, de la Centrul pentru Alternative Monetare și Financiare al Institutului Cato.

De unde ia, totuși, banii?

Evan Gotlob, de la firma de avocatură Saul Ewing, pariază pe Orientul Mijlociu și China. „Sunt multe bănci în Emiratele Arabe Unite, noul Wall Street, sau în țări ca Arabia Saudită. Are și legături strânse cu China”, spune Gotlob.

Ginerele său, Jared Kushner, are legături strânse cu prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. Însusi Trump are un parteneriat cu o firmă de real estate din Arabia Saudită, dar și cu guvernul din Oman.

Dar încă mai există speranță și în SUA. Axos Bank poate fi de ajutor. Banca online cu asset-uri de 22 mld.$ l-a împrumutat pe Trump cu 225 mil.$ în 2022.Iar CEO-ul Gregory Garrabrants i-a sponsorizat campania electorală din 2020.

Dar poate apela și la prieteni. Phil Ruffin e unul dintre ei, magnat din zona de real estate. Andrew Beal poate fi o opțiune. Bancher, cu o avere de 14,9 mld.$.

„Aș fi surprins să nu găsească o soluție”, spune Wilbur Ross, fost director comercial al lui Trump.