Turismul pe timp de război a creat un nou tip de activitate: urmărirea super-iahturilor oligarhilor ruși în destinații ferite de sancțiuni.

Bărcile de lux ale oligarhilor din cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin au navigat către țărmuri mai prietenoase precum Dubai sau Turcia, departe de sancțiuni. Deși fuga de sancțiuni este vizibilă, în practică ea nu poate fi demonstrată, scrie Bloomberg. Identificarea proprietarilor reali de super-iahturi este dificilă din cauza strategiei oligarhilor care se ascund în spatele companiilor fictive în baza cărora sunt înscrise bunurile. Mai multe măsuri au fost luate în acest sens: Marea Britanie a lansat luna aceasta un registru al entităților de peste mări care dețin proprietăți, iar premierul italian Mario Draghi a cerut un registru internațional al bunurilor pentru oligarhi. Finlanda cere acum restricții privind vizele pentru ruși, precizează Bloomberg.

Un război rece al călătoriilor pe urma oligarhilor este în plină desfășurare, dar observarea iahturilor ar trebui să ducă cel puțin la recunoașterea unei Europe unite în lupta pentru combaterea fluxurilor de bani care agravează inegalitatea globală, dacă nu la combaterea în sine a acestui fenomen. Dincolo de ceea ce Joe Biden numește „câștiguri neobținute”, manifestările ostentative de bogăție trezesc, de asemenea, opinia publică într-un moment în care sărăcia energetică duce la solicitări de taxe excepționale.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pașapoartele de aur și schemele de viză care ofereau drepturi de cetățenie sau de ședere în UE între 60.000 de euro și 1,25 milioane de euro (1,27 milioane de dolari) sunt de asemenea analizate acum, după o serie de scandaluri care implicau spălarea de bani, scrie Bloomberg.