Rubla s-a prăbușit cu 30% în raport cu dolarul american, de la de la 0,012 dolari pentru o rublă în şedinţa de vineri, la aproximativ 0,009 ruble astăzi (respectiv de la 83 de ruble pentru un dolar la 117 ruble pentru un dolar).

Efectul a avut loc după ce sancțiunile împotriva Rusiei, mai ales cele legate de SWIFT, au fost anunțate în weekend. Banca Centrală a Rusiei face apel la calm, după ce populația a luat cu asalt ATM-urile pentru a face retrageri de numerar.

Deconectarea mai multor bănci rusești de la sistemul internațional de plăți SWIFT este cea mai drastică măsură impusă de la izbucnirea conflictului din Ucraina. Activele băncii centrale a Rusiei vor fi, de asemenea, îngheţate, limitând capacitatea ţării de a accesa rezervele sale din străinătate.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Intenţia este de a “izola şi mai mult Rusia de sistemul financiar internaţional”, se arată într-o declaraţie comună. Rusia este puternic dependentă de sistemul Swift pentru exporturile sale cheie de petrol şi gaze, scrie BBC.

“Dacă banca centrală rusă şi cele mai mari bănci din Rusia – care au fost deja izolate de serviciile bancare corespondente – nu găsesc un mijloc alternativ de a ajunge la sistemul financiar global, Rusia se confruntă cu o izolare de tip Iran şi Coreea de Nord din economia globală”, a declarat pentru BBC Ari Redbord de la firma de analiză blockchain TRM Labs.

“Pieţele financiare sunt ghidate de desfăşurarea evenimentelor din Ucraina”, a declarat Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics din Sydney.

“Anunţurile privind sancţiunile şi acţiunea militară vor continua să influenţeze piaţa în această săptămână”, a declarat ea pentru BBC.

Săptămâna trecută, Moody’s a declarat că analizează obligaţiunile ruseşti pentru a le retrograda eventual la ‘”junk”, ceea ce ar plasa Rusia într-o ligă a ţărilor mai riscante care, de obicei, trebuie să plătească mai mult pentru a se împrumuta. Agenţia rivală de rating de credit S&P a coborât deja ţara la statutul de “junk”.