România şi ţări precum Polonia, Slovacia, Elveţia, Noua Zeelandă şi Australia nu impozitează transferul afacerilor de familie între generaţii, încurajând continuarea afacerii şi reinvestirea fondurilor pentru susţinerea şi dezvoltarea afacerilor, însă subiectul este în curs de revizuire la nivel internaţional.

Variaţiile fiscale de ordinul milioanelor de euro în cazul transferului afacerilor de familie între generaţii înseamnă pentru mulţi antreprenori că existenţa şi dezvoltarea business-ului pe termen lung depind de o bună planificare a transmiterii activelor comerciale sau chiar a averii familiei de la o generaţie la alta, conform studiului KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor realizat în 57 de ţări.

„În România, transferul afacerilor (al acţiunilor) prin moştenire ori donaţie nu este considerat venit impozabil atunci când este realizat către membri din noua generaţie a familiei. Chiar dacă legislaţia fiscală din România legată de transferul afacerii este favorabilă, acest lucru nu este suficient pentru o planificare fiscală sustenabilă. Un eventual transfer al afacerii de familie trebuie să ia în considerare şi legislaţia altor jurisdicţii în care se desfăşoară poate o parte a activităţii economice, sau mai ales trebuie să ţină cont şi de situaţia fiscală a beneficiarilor – i.e. în cazul unor membri de familie care nu locuiesc în România şi care sunt rezidenţi fiscal ai unui alt stat“, explică Daniel Jinga, Associate Director, Consultanţă Fiscală, KPMG în România.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Studiul arată că, la nivel global, Coreea de Sud, Franţa, SUA şi Regatul Unit impun cele mai mari cote de impozitare pentru transferul prin moştenire al unei afaceri de familie evaluate la 10 milioane EUR, înainte de aplicarea unor scutiri sau deduceri fiscale.

„România oferă condiţii favorabile şi oarecum stabile în cazul transferului afacerilor de familie prin donaţie şi/sau moştenire. Cu toate acestea, la nivel internaţional, subiectul este în curs de revizuire. De exemplu, într-un studiu prezentat în iulie anul trecut, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să revizuiască cadrul fiscal aplicabil moştenirilor şi donaţiilor. În consecinţă, întreprinderile de familie trebuie să urmărească îndeaproape evoluţiile legislative din toate jurisdicţiile în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc beneficiarii acestor afaceri de familie“, spune şi René Schöb, Partener, Head of Tax & Legal, KPMG în România.