România se află în fața celui mai slab trimestru de la începutul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, după ce a îndeplinit doar 9 jaloane din cele 24 jaloane aferente trimestrului trei din 2022, arată datele analizate de platforma Monitor PNRR. Guvernul nu a prezentat nici până la această oră un bilanț al jaloanelor aferente trimestrului trei, deși termenul limită era 30 septembrie.

Printre cele mai importante jaloane ratate se numără semnarea contractelor pentru investițiile în producția de baterii, celulele și panouri fotovoltaice, semnarea contractelor în cadrul schemei de sprijin pentru stocarea cu baterii, sau alocarea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio 5G.

Nici măcar jumătate din jaloanele PNRR nu au fost îndeplinite după ce premierul Ciucă a declarat public că a cerut tuturor ministerelor să vină cu toate jaloanele închise mai devreme. Prima dată, premierul a cerut toate jaloanele gata până pe 15 septembrie. Din informațiile Monitor PNRR, doar 4 au putut fi prezentate ca fiind îndeplinite, dintre care unul făcut la începutul anului. Ciucă a cerut apoi ca acestea să fie gata până pe 21 septembrie. Din nou, targetul a fost ratat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Cosmin Drăgoi, expert în fonduri europene.

“Motivele ar fi variate. În primul rând, toate aceste jaloane ar fi trebuit negociate mult mai bine. Dacă ne gândim doar la unul dintre ele, la cel de implementare a unităților de baterii și celule fotovoltaice – genul acesta de investiții sunt investiții care se califică pe mai mulți ani, care necesită o cercetare-dezvoltare în spate și care nu se fac în 3-6 luni.

Drept urmare, pentru atingerea unor astfel de jaloane, planificarea ar fi trebuit să fie mult mai întemeiată, iar programul nu se putea baza pe astfel de targete aproape imposibil de atins într-un timp atât de scurt.”, a declarat Cosmin Drăgoi, expert în fonduri europene.