• BNR nu a mai redus dobânda-cheie din ianuarie 2021.
  • Mâine, 5 iulie, de la orele 15, BNR ia decizia de politică monetară.
  • Economiștii văd o reducere de 0,25% până la 6,75% a dobânzii-cheie.

UPDATE: BNR scade dobânda-cheie la 6,75%, de la 7% cât era anterior. Pentru prima dată din 2021 încoace, BNR reduce dobânda-cheie. Cu 0,25%, până la 6,75%. Rata dobânzii la facilitatea de creditare (Lombard) scade la 7,75% pe an, de la 8% pe an, iar rata dobânzii la facilitatea de depozit la scade la 5,75% pe an, de la 6% pe an.

Cum motivează Banca Națională a României decizia?

„Având în vedere cele mai recente date disponibile și perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următoarele luni pe o traiectorie semnificativ mai joasă decât cea anticipată anterior, dar și în condițiile incertitudinilor încă ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât în ședința de astăzi, 5 iulie 2024, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an.”

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Relevante sunt, de asemenea, perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”

Dobânda-cheie e acum la maxim istoric, 7%. Decizia de mâine ar fi prima modificare a ratei cheie de după ianuarie 2023. Atunci, a fost urcată la nivelul actual.

În mai așteptau economiștii reducerea, dar aceasta nu a mai venit. BNR a luat decizia după o creștere a inflației în prima parte a anului, față de ultimele luni din 2023, în care inflația a scăzut.

De ce ar reduce BNR dobânda-cheie acum?

Inflația a scăzut mai repede decât așteptatu economiștii, de la 10,25% în iunie 2023 la 6,61% în decembrie.

În mai 2024, inflația e 5,1%, în scădere de la 5,9% în aprilie, deși BNR anticipa o inflație de 6% în iunie.

Și de data asta, însă, e posibil ca BNR s-o mențină, măcar până în august, e de părere cealaltă tabăra de analiști.

ING Bank spune că inflația va coborî la sub 5% în iunie, în tandem cu estimarea BCR, de 4,9%.