• România a prezentat rezultatele sondajului anual privind calitatea climatului investiţional şi de afaceri.
 • “România este cea mai bună destinaţie de investiţii din regiune”. Acesta este mesajul pe care AmCham îl transmite cu fiecare ocazie către potenţiali investitori.
 •  Cea mai bună investiție sunt conturile de economii cu dobândă mare.

România este cea mai bună destinaţie de investiţii din regiune, spune AmCham România.
Intenţiile de investiţii ale companiilor în România rămân într-un trend pozitiv: 72% dintre companii şi-au planificat investiţii pentru acest an. Pentru prima dată în ultimii ani, scade uşor tensiunea din piaţa muncii.
88% dintre respondenţi, faţă de 94% anul trecut, spun că este dificil să găsească specialişti în sectoarele în care activează. Politica fiscală şi nivelul de impozitare revin în topul preocupărilor companiilor. La acest sondaj au participat 235 din totalul de 570 companii membre AmCham Romania, la nivel de CEO sau CFO. Dintre acestea, conform clasificării ANAF, 46% sunt contribuabili mari, 32% sunt contribuabili mijlocii si 22% sunt contribuabili mici, conform clasificării ANAF. Perioada în care s-a desfăşurat sondajul: 15 aprilie – 31 mai 2024.

Politica fiscală şi nivelul de impozitare revin în topul preocupărilor companiilor

Pentru climatul investiţional în ansamblu, calificativul bun şi foarte bun a fost acordat de 46% dintre companiile participante la sondaj, similar cu nivelul de apreciere din anul optimist post-pandemic 2021 şi mult peste anul 2019 (36%), însă în scădere de la 51%, cât a fost în anul 2023. În ceea ce priveşte finanţarea, 91% dintre companii, faţă de 86% anul trecut, apelează la fondurile proprii, urmate de împrumuturile de la acţionari, şi acestea într-o uşoară creştere, menţionate în mixul surselor de finanţare de către 69% dintre respondenţi. Ponderea împrumuturilor de la bănci rămâne la un nivel similar cu 2023.

Top 10 Cele mai bune investiții pentru 2024

În calitate de investitor, sarcina de a identifica cele mai bune investiții în 2024 ar putea fi o adevărată provocare, mai ales dacă nu esti un expert de piață. Dar întrebarea rămâne: care sunt cele mai bune investiții în 2024?.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU
 1. Conturi de economii cu dobândă mare
 2. Goana după Aur
 3. Piața Imobiliară
 4. Energie Regenerabilă
 5. Investiții în Acțiuni
 6. Investiții în Titluri de Stat
 7. Fonduri Mutuale
 8. Industria de Gaming
 9. IT & Web Development
 10. Active Digitale
 • Acțiuni: Investește în companii listate la bursele de valori, cum ar fi Bursa Americană de ValoriBursa din China sau Bursa de Valori București, cumpărând acțiuni în mod direct, sau prin intermediul ETF-urilor.
 • Obligațiuni: Cumpără titluri cu venit fix emise de guverne sau instituții financiare care oferă plata regulată a dobânzii și rambursarea principalului la scadență.
 • Fonduri Mutuale: Alege fonduri de investiții administrate de profesioniști care pun laolaltă bani de la numeroși investitori pentru a investi într-un portofoliu diversificat de acțiuni, obligațiuni sau alte titluri de valoare.
 • Imobilare: Ia în considerare posibilitatea de a investi pe piața imobiliară prin deținerea directă de proprietăți sau prin intermediul unor fonduri de investiții imobiliare (REIT-uri).