Prețul petrolului atinge cel mai înalt nivel din ultimele 3 luni. Pe 9 iunie, un baril de petrol a trecut de 124 de dolari, creștere determinată de cererea mare de benzină din Statele Unite, de estimările care arată că statul chinez va crește importurile de petrol și de preocupările generale legate de piața petrolului.

Între timp, Rusia pompează mai mult petrol în Europa decât înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, în ciuda embargoului impus de UE, care se referă doar la petrolul transportat pe mare. Cantitatea de petrol exportat de Rusia către țările europene a crescut cu 14% din ianuarie până în aprilie, arată datele Argus Media. Din estul îndepărtat, Rusiei i se cere mai mult petrol. Două rafinării de stat din India cer Rosneft noi contracte pe șase luni. Cereri pe care gigantul petrolier rus este deocamdată nevoit să le refuze, pentru că nu are suficient petrol, scrie Reuters.

Am discutat subiectul cu Adrian Mitroi, profesor în finanțe comportamentale.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Din nefericire nu este doar volum exportat mai mare, ci evident și la alt preț: 124, care este un preț de brand. În Asia, el vinde la cotația de Ural. Uralul dulce este cu 20-30 de dolari mai ieftin, ca să nu mai vorbim despre cel care se dă spre Sri Lanka sau Pakistan, țări aflate în dificultate macro-economică și care n-au primit nici finanțare și nici petrol din altă parte și, evident, nu au putut scăpa această oportunitate mercantilă de a primi petrolul de Ural, inclusiv gazul necesar pentru a ajunge la rafinăria care va scoate benzina, derivatele și mai ales motorina.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor în finanțe comportamentale.