Nici vorbă de recesiune: INS anunţă că economia a crescut cu 6,5% în T1 2022, faţă de perioada similară din 2021. Faţă de ultimul trimestru din 2021, avansul a fost de 5,2%.

Am discutat subiectul cu Dragoș Cabat, economist.

“Sunt foarte surprinzătoare aceste cifre. Sigur, ne așteptam cu toții să se vadă deja semnele unei recesiuni sau încetiniri economice, de fapt, nu neapărat recesiuni.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Dar nu este așa, iar motivul pentru care nu este așa este faptul că consumatorii, având așteptări ca inflația să se înrăutățească sau să rămână foarte sus în perioada următoare și uitându-se la banii lor care se depreciază în acest moment, în situația în care nu le-au scăzut încă veniturile foarte tare, s-au gândit să cumpere mai mult decât aveau nevoie.

Este comportamentul normal în perioadă de creștere a inflației – consumatorii, în primă instanță, să cumpere mai mult pentru că văd că banii lor și puterea de cumpărare se depreciază și, de asemenea, văd că lucrurile de care au și nu au nevoie sau vor avea nevoie în perioada următoare, se scumpesc sau este posibil să se scumpească. Și atunci cumpără mai multe decât ar avea nevoie.”, a declarat Dragoș Cabat, economist.