O veste proastă vine de la OMV Petrom. Compania a terminat primul semestru al anului cu o producţie de gaze naturale de 1,7 miliarde de metri cubi, cu 11% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, potrivit calculelor ZF făcute pe baza raportărilor companiei. Petrom şi-a programat pentru anul acesta o producţie de gaze de 3,3 miliarde de metri cubi, cu 10,2% mai mică faţă de cea de anul trecut.

Romgaz, celălalt mare producător de gaze naturale, nu a anunţat încă pe ce producţie se bazează anul acesta, dar rezultatele din primul trimestru indică o stagnare. Dacă ritmul se va păstra până la finalul anului, Romgaz ar putea extrage circa 5 miliarde de metri cubi.

La aceste cantităţi se mai adaugă circa 0,5 miliarde de metri cubi de gaz nou care vine din Marea Neagră, din proiectul americanilor de la Black Sea Oil and Gas. Practic, anul acesta România se poate baza pe o producţie internă de 9 miliarde de metri cubi, raportată la o cerere estimată de circa 11 miliarde de metri cubi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Restul ar trebui importat şi aici este de fapt şi principala provocare din iarna aceasta în scenariul în care Rusia va sista livrările sale de gaze.

Am discutat subiectul cu Dian Popescu, expert în energie.

“Sunt mai multe discuții aici. Am auzit ce ați raportat și de la Black Sea Oil and Gas. Trebuie ca lumea să înțeleagă foarte bine că Black Sea Oil and Gas este proprietara gazului care a fost vândut către Engie pe 6 ani, dar aceasta este relația comercială a dânșilor care nu ne interesează. Deci nu putem spune că România se poate baza pe aceste gaze. Aceste gaze, conform legilor românești și conform legii offshore, pot fi tranzacționate oricând, oriunde, pe orice bursă din Europa.”, a declarat Dian Popescu, expert în energie.