Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au realizat o mână imprimată în 3D care arată la fel de convingător atunci când ţine în mână o folie cu bule de aer ca atunci când mânuieşte un beţişor. Mâna poate ţine tăiţei la fel de delicat, scrie Sky News.

Mâna robotizată foloseşte un fel de „piele” pentru a ţine beţişoarele, bilele şi ambalajul cu bule exact aşa cum trebuie.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au realizat o mână imprimată în 3D care arată la fel de convingător atunci când ţine în mână o folie cu bule de aer ca atunci când mânuieşte un beţişor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De la a ţine o minge la a apuca cu delicateţe un beţişor, noua mână robotică dezvoltată de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie poate apuca o serie de obiecte doar prin mişcarea încheieturii mâinii şi prin senzaţia „pielii” sale.

Ea este concepută pentru a fi ieftină şi eficientă din punct de vedere energetic, capabilă să facă mişcări complexe, deşi nu poate folosi fiecare deget în mod independent.

Profesorul Fumiya Iida, de la Laboratorul de Robotică Bio-Inspirată al Universităţii Cambridge, a declarat că obiectivul a fost de a „simplifica mâna cât mai mult posibil”.

Cei mai mulţi roboţi avansaţi, capabili de performanţe similare cu mâna umană, au degetele complet motorizate, ceea ce face ca producţia lor să fie mai dificilă şi mai costisitoare.

Dar această alternativă mai ieftină s-a dovedit remarcabil de capabilă în peste 1.200 de teste – inclusiv să ştie câtă presiune să aplice unui anumit obiect.

În timp ce o persoană ar trebui să ştie instinctiv să manipuleze uşor un ou fără să-l spargă şi să strice micul dejun, roboţii vor avea nevoie de antrenament pentru a recunoaşte cantitatea corectă de forţă necesară.

În acest caz, cercetătorii au implantat mâna cu senzori pentru ca aceasta să poată simţi ce atinge.

Acesta a folosit metoda de încercare şi eroare pentru a învăţa ce fel de prindere ar avea succes – începând cu mingi şi apoi trecând la orice, de la piersici şi folie cu bule până la un mouse de calculator.

Co-autorul studiului, dr. Thomas George-Thuruthel, în prezent de la University College London, a declarat că senzorii au fost „un fel de piele a robotului”.

„Nu putem spune exact ce informaţii primeşte robotul”, a spus el, „dar, teoretic, poate estima unde a fost apucat obiectul şi cu câtă forţă”.

Cercetătorii speră că mâna robotică ar putea fi îmbunătăţită în continuare, cum ar fi adăugarea unor capacităţi de viziune computerizată şi învăţarea acesteia să exploateze mediul înconjurător pentru a apuca o gamă mai largă de obiecte.

Rezultatele sunt prezentate în revista Advanced Intelligent Systems.