România rămâne o țară a paradoxurilor. Inflaţia a depăşit 15% şi nu va scădea atât de uşor. Puterea de cumpărare începe să fie afectată având în vedere că salariile nu cresc după cum cresc preţurile. Peste toate se suprapune și creşterea dobânzilor, care începe să-şi facă simţită prezenţa.

Dacă ne uităm la datele statistice, ar trebui să vedem criza. Dacă ne uităm însă pe stradă, trăim într-un alt film: şoselele sunt pline şi arhipline, mallurile sunt și ele destul de pline, supermarketurile sunt pline, avioanele externe sunt destul de pline. Casele de schimb valutar sunt pline de euro, dolari, lire sterline, iar cursul valutar este chiar sub cursul BNR. Iar șomajul nu prea există.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“În primul rând, cred că noi avem o piață gri și neagră destul de bine dezvoltată. Aș putea să spun chiar mai bine dezvoltată decât economia oficială. Iar acest lucru ține în brațe, până la urmă, economia oficială. Să spunem că 30% din TVA nu este plătit și încasat și se plimbă prin economie.

Studiile Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Național spun că piața gri și neagră din România ar fi undeva la o treime – și dacă luăm 280 de miliarde de euro, cât va fi în acest an, și ne uităm la o treime, ajungem la aproape 100 de miliarde de euro.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.