• După izbuncnirea conflictului din Ucraina, dolarul american s-a apreciat cu 3%
  • Țările care nu au impus sancțiuni Rusiei vor avea beneficii comerciale
  • Investitorii renunță la Rusia și redirecționează banii spre alte state

Sancțiunile impuse de Occident pun presiune pe economia Rusiei, iar efectele se resimt pe plan global. Deși, în contextul actual, estimările au o marjă de eroare destul de mare, este de așteptat, ca în orice situație de criză, să existe câștigători și pierzători, potrivit unei analize realizate de Time.

Statele spre care se îndreaptă banii retrași sau redirecționați din Rusia vor avea creșteri economice mai mari decât cele prevăzute înaintea conflictului.

Dolarul american s-a apreciat cu 3% după invadarea Ucrainei. Țări ca Mexic sau Turcia, care nu au impus sancțiuni, vor avea un flux comercial mai mare și vor putea vinde la suprapreț bunuri rusești de care este nevoie în alte regiuni ale lumii. Alte state ar putea beneficia de forța de muncă din Rusia sau Ucraina, care migrează spre zone mai sigure. Pe de altă parte, energia și alimentele se vor scumpi, cu precădere în Europa.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cum se poate dezvolta România, în condițiile date, și care sunt sectoarelele în care va înregistra pierderi, am discutat cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

“Nu cred că România poate deveni peste noapte un jucător european ca să suplinească pierderile din Rusia sau din Ucraina. Noi trebuie să acționăm aici la granița noastră, pentru că avem granițe cu Ucraina. În primul rând, trebuie să îi determinăm pe ucraineni, bineînțeles nu pe toți, dar ca o parte din ei să rămână aici în România și să participe la forța de muncă din România. Pentru că în România există un deficit cam de două milioane de români care ar putea să își găsească de lucru. Asta vom vedea în timp. Discuția nu este pe mâine, este pe un deceniu. Acesta este primul lucru.

Al doilea lucru. La nivel mondial, câștigă companiile din energie, câștigă companiile militare, care vor primi comenzi din ce în ce mai mari pentru că toată Europa și toată lumea începe să se înarmeze. Sunt principalii câștigători ai acestui conflict din Ucraina, la prima vedere. Bineînțeles, câștigă companiile din tehnologie – ele oricum erau câștigătoare înainte, dar acum vor câștiga și mai mult.

Ceea ce mă aștept eu este ca firmele de consumer goods să înregistreze un recul pentru că a intervenit această problemă a inflației, a creșterilor de prețuri. Dacă cineva cumpăra înainte, de exemplu, patru sticle de Coca-Cola, acum s-ar putea să cumpere trei sau numai două sticle. Și vom vedea o reducere a consumului nu numai în România, dar peste tot în lume până când prețurile se vor reașeza, până când marile economii își vor da seama pe unde se află și ce trebuie să facă în continuare.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.