Decizie de criză: Statul german naţionalizează 30 la suta din gigantul energetic Uniper

Statul german va prelua o participaţie de 30% din gigantul energetic Uniper, ameninţat cu falimentul din cauza reducerii livrărilor de gaze ruseşti. Aceasta este parte din marele plan de salvare, a anunţat vineri grupul, citat de BFM Business.

Planul include o majorare de capital de aproximativ 267 de milioane de euro la un preţ de emisiune de 1,70 euro pe acţiune, ceea ce va duce la o participaţie publică de aproximativ 30%, un împrumut public de până la 7,7 miliarde de euro în obligaţiuni convertibile şi o extindere la 9 miliarde de euro a liniei de credit a grupului cu banca de stat KfW, a precizat aceasta.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Uniper este o companie de o importanţă vitală pentru dezvoltarea economică a ţării noastre şi pentru furnizarea de energie cetăţenilor noştri”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în prezentarea măsurilor de urgenţă.

„Strangulată” de preţul combustibilului, Uniper a cerut ajutorul statului german timp de mai multe săptămâni. Sute de utilităţi municipale şi furnizori de energie din Germania depind de Uniper pentru aprovizionarea cu gaze naturale.

Cancelarul Olaf Scholz se angajase personal să împiedice falimentul Uniper, care ar ameninţa să bulverseze piaţa energiei şi să ducă la criză de energie pentru mii de clienţi.

Potrivit Uniper, statul a promis, de asemenea, în timpul negocierilor, că va introduce „un mecanism care să permită (…) transferul preţurilor” către clienţi de la 1 octombrie 2022.

Această măsură, pe care gigantul energetic o solicită de mai multe săptămâni, ar putea face ca facturile la gaze ale consumatorilor germani să explodeze.

Uniper, cel mai mare importator de gaze şi cea mai mare companie de depozitare din Germania, a fost grav afectată de reducerea cu 60% a livrărilor de gaze ruseşti către această ţară de către Gazprom de la jumătatea lunii iunie. Compania era principalul client al grupului rus în Germania. Pentru a-şi onora contractele, trebuie acum să obţină gaz pe piaţa spot, unde preţurile au explodat. Ca urmare, Uniper, care are aproape 12.000 de angajaţi în întreaga lume, pierde „zeci de milioane de euro” în fiecare zi, potrivit şefului său. Pentru a face faţă situaţiei, compania a început chiar săptămâna trecută să apeleze la stocurile de gaz, planificate iniţial pentru iarnă.