• Fabricat din ciment, negru de fum și apă, un nou dispozitiv ar putea stoca energia electrică.
  •  Tehnologia ar putea facilita utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană și mareală, permițând rețelelor de energie să rămână stabile.
  • Cercetătorii au descoperit că cele două materiale pot fi combinate cu apă pentru a face un supercondensator – o alternativă la baterii – care ar putea asigura stocarea energiei electrice.

Potrivit unui nou studiu, două dintre cele mai răspândite materiale istorice ale omenirii, cimentul și negrul de fum (care seamănă cu cărbunele foarte fin), ar putea sta la baza unui nou sistem de stocare a energiei la preț redus, scrie MIT News. Tehnologia ar putea facilita utilizarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană și mareală, permițând rețelelor de energie să rămână stabile, în ciuda fluctuațiilor aprovizionării cu energie regenerabilă.

O alternativă ieftină la baterii

Cercetătorii au descoperit că cele două materiale pot fi combinate cu apă pentru a face un supercondensator – o alternativă la baterii – care ar putea asigura stocarea energiei electrice. De exemplu, cercetătorii MIT care au dezvoltat sistemul spun că supercondensatorul lor ar putea fi în cele din urmă încorporat în fundația de beton a unei case, unde ar putea stoca energie pentru o zi întreagă, adăugând puțin (sau deloc) costului fundației și oferind rezistența structurală necesară. 

Cercetătorii au în vedere, de asemenea, o șosea din beton care ar putea oferi reîncărcare fără contact pentru mașinile electrice în timp ce circulă pe acel drum.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Materiale vechi de cel puțin 2 milenii

„Materialul este fascinant”, spune unul dintre cercetătorii MIT, „pentru că aveți cel mai folosit material artificial din lume, cimentul, care este combinat cu negru de fum, care este un material istoric bine-cunoscut – Manuscrisele de la Marea Moartă au fost scrise cu el. . Aveți aceste materiale vechi de cel puțin două milenii pe care, atunci când le combinați într-un mod specific, obțineți un nanocompozit conductiv și atunci lucrurile devin cu adevărat interesante.”

Unde ar putea fi utilizată noua tehnologie

Utilizările inițiale ale tehnologiei ar putea fi pentru case izolate sau clădiri sau adăposturi departe de rețeaua de alimentare, care ar putea fi alimentate de panouri solare atașate la supercondensatorii de ciment, spun cercetătorii.