• Rusia va exporta cu 33 de mil. de tone de grâu în 2022
  • 101,4 $ cere Rusia pentru o tonă de grâu în perioada 13-19 aprilie
  • Rusia exportă 45% din producția totală de grâu

Liderii occidentali gândesc noi pachete de sancțiuni, vor să renunțe la petrolul şi gazele ruseşti, dar ce facem cu grâul?

Departamentul pentru agricultură al Statelor Unite revizuieşte în creştere cu 1 milion de tone estimările pentru exporturile de grâu ale Rusiei, până la 33 de milioane de tone. Între timp, Rusia creşte prețul grâului, care ajunge la 101 dolari pe tonă pentru perioada 13-19 aprilie.

Europa va exporta cu 3,5 milioane de tone mai puțin, pe fondul unei ușoare scăderi a producției. Exporturile mai mici ale Ucrainei, Statelor Unite și Kazahstanului nu sunt complet compensate de exporturile mai mari ale Rusiei, Braziliei și Argentinei, arată raportul americanilor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

“Judecați doar faptul că Rusia, împreună cu Kazakhstan și cu Ucraina acoperă aproape 35% din comerțul mondial de grâu. Iar în comerț contează foarte mult producția acolo unde se originează cerealele, grâul și vedem un declin atât în Statele Unite, anunțat deja, cu o producție slabă, vedem un declin în Europa, vedem o creștere sau o menținere în Rusia și vedem o creștere a necesității de import de grâu în China, care a anunțat deja că îi lipsesc 27 de milioane de tone de grâu din necesarul său, plus cele 10 pe care le importa oricum. Vedem o nevoie suplimentară pentru nordul Africii, pentru Africa subsahariană.

Toate lucrurile acestea, evident, într-o piață atât de volatilă și la nivelul prețurilor și la nivelul costurilor, vedeți costurile necesare pentru inițierea culturilor, dau un instrument puternic Rusiei în a-și juca rolul pe piața produselor cerealiere.

România joacă și ea un rol important, nu doar în bazinul Mării Negre, nu doar în Uniunea Europeană. Cred că va juca, în perioada următoare, un rol important la nivel global, fiind în top 10 exportatori de cereale, cu o capacitate de creștere prin investițiile care au fost anunțate și pe care sperăm să le vedem materializate în creșterea predictibilității sistemului de irigații desecare și în valorificarea mai bună a capacității de care dispunem în agricultură.”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.