• Europa interzice importurile de cărbune din Rusia
  • Importurile din Rusia acopereau 45% din necesarul de cărbune
  • În România, producția de cărbune a crescut cu 17,5%

Rusia a încasat până acum sancțiuni economice, financiare, diplomatice. S-a zguduit Kremlinul, s-a clătinat și Europa. Dar atacul nu s-a oprit, iar majoritatea liderilor europeni au cerut măsuri suplimentare.

După lungi dezbateri legate de eventuale sancțiuni economice, s-au luat și decizii. Patru din principalele bănci rusești vor fi scoase total de pe piața tranzacțiilor, navele rusești vor fi interzise în porturile europene. Dar lovitura principală este cea energetică: Europa nu va mai importa cărbunele rusesc, care acoperea până acum 45% din necesar.

Cărbunele are din nou viitor, în contextul actual, spunea Frans Timmermans pe 3 martie. Un viitor care nu va mai fi legat de Rusia. Dar poate fi legat de țara noastră? Am discutat subiectul cu Daniel Burlan, Președinte al Directoratului Complexul Energetic Oltenia.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Cărbunele întotdeauna a asigurat stabilitate în sistemul energetic național fiindcă e o producție de energie care nu este condiționată de pozițiile meteo. Funcționează la fel și atunci când este secetă și când este ger. Cărbunele întotdeauna trebuie privit ca un combustibil strategic, așa cum și în această iarnă s-a demonstrat că cărbunele asigură o mare cantitate din necesarul de producție de energie electrică.

La o analiză făcută în Guvernul României, s-a demonstrat că noi putem asigura o cantitate de energie suplimentară printr-o producție suplimentară de cărbune.”, a declarat Daniel Burlan, Președinte al Directoratului Complexul Energetic Oltenia.