Angajatorii din România au planuri optimiste privind activitatea de angajare din perioada iulie – septembrie a acestui an, astfel că 26% dintre angajatori prevăd o creştere a numărului total de angajaţi, 7% prognozează o scădere şi 64% nu prevăd nicio schimbare, rezultând o previziune netă de angajare de plus 19%, conform studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021.

„Previziunea netă de angajare este diferenţa dintre procentul celor care spun că vor angaja (26%) şi procentul celor care spun că vor disponibiliza (7%). La acest procent se face ajustarea sezonieră (de exemplu HoReCa în timpul verii) şi astfel rămâne o previziune de angajare de plus 12%. Practic, aplicându-se acelaşi principiu, în domeniul construcţiilor, previziunea netă de angajare este de -3%“, a explicat Horaţiu Vasilescu, managing director al ManpowerGroup România.

Intenţiile de angajare rămân neschimbate comparativ cu trimestrul precedent şi se îmbunătăţesc cu 26 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când pandemia de COVID-19 a avut prima dată impact asupra sentimentului de angajare, scrie studiul citat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Angajatorii din şase din cele şapte sectoare de activitate se aşteaptă la creşteri ale numărului total de angajaţi pentru trimestrul următor. Cel mai puternic sentiment de angajare este raportat de angajatorii din sectorul de servicii financiare şi de afaceri, cu o previziune netă de angajare de plus 23%.

Angajatorii din sectorul de industrie prelucrătoare prognozează creşteri solide ale numărului total de angajaţi, cu o Previziune care se situează la plus 21%, în timp ce previziuni optimiste, de plus 17% şi plus 15%, sunt raportate în sectorul alte servicii, respectiv în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

Angajatorii din sectorul de hoteluri şi restaurante se aşteaptă un climat favorabil de angajare, raportând o previziune netă de angajare de plus 14%, iar previziunea pentru sectorul alte industrii se situează la plus 10%. Cu toate acestea, angajatorii din sectorul de construcţii se aşteaptă la restrângeri de personal, raportând o previziune netă de angajare de -3%.

În ciuda perspectivelor optimiste de angajare aşteptate pentru perioada iulie – septembrie, descoperirile celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Deficitul de Talente evidenţiază faptul că 86% dintre angajatorii români întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante. Cel mai dificil de ocupat posturi sunt cele din industria prelucrătoare/producţie, unul unde 48% dintre cei intervievaţi au spus că sunt în căutare de competenţe profesionale.

„Măsurarea deficitului de talente ne arată că această industrie este cea mai afectată din cauza lipsei de oameni cu formarea profesională potrivită“, spune Horaţiu Vasilescu.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021 a fost realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 554 angajatori din România. Toţi participanţii la sondaj au fost întrebaţi: „Cum anticipaţi că vor evolua angajările totale din locaţia dumneavoastră în cele trei luni până la sfârşitul lunii septembrie 2021, în raport cu trimestrul în curs?“