Preţul energiei este în cădere liberă. De la recordul absolut de 3.598 lei/MWh din 30 august, preţul energiei din România a coborât, în 18 septembrie, până la 662 lei/MWh.

De la 1 septembrie se aplică prevederile Ordonanței 119. Până la această dată, furnizorii puteau cumpăra cu orice preţ energie, o vindeau către consumatori la preţul plafonat de 800 de lei/MWh, pentru casnici, sau de 1.000 de lei/MWh pentru industrial, iar diferenţa ar fi trebuit să fie recuperată de la stat. Lucru care nu s-a întâmplat.

Acum însă, statul nu mai decontează decât diferenţa dintre preţul plafonat către consumatori, care a rămas acelaşi, şi acel prag de 1.300 lei/ MWh. Practic, obiectivul furnizorilor devine încadrarea în pragul de 1.300 lei/ MWh, iar mai departe mingea este la producătorii de energie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

“Din punctul meu de vedere, cred că este prea curând să tragem o concluzie că ceea ce se întâmplă în momentul de față pe piața energiei electrice este datorat prevederilor Ordonanței 119. Personal, înclin să cred că ceea ce se întâmplă este mai degrabă un rezultat al scăderii puternice a prețului gazelor naturale pe piețele europene.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.