Cu cerealele Ucrainei blocate în porturi și silozuri și exporturile Rusiei oprite, România a devenit cel mai mare exportator din zona Mării Negre. Și chiar un lider european.

Anul trecut am avut o producție record de grâu, de 11 milioane de tone, dintre care, până la finalul lunii decembrie a anului trecut, am exportat 4 milioane de tone. În condițiile în care necesarul intern este de 3,3 milioane de tone, e clar că e loc de creștere. În tot acest timp, în Polonia, făina s-a scumpit cu 30% într-o singură lună. Şi în Cehia, preţurile sunt duble faţă de acum un an. Slovenia nu importă cereale din Rusia sau Ucraina, dar şi acolo guvernul a pus problema sistării exporturilor de grâu. Presa ungară scrie despre scumpiri şocante ale pâinii, deşi guvernul a plafonat preţurile anumitor alimente. Până şi în Belgia, brutarii avertizează că pot urma explozii de scurtă durată ale preţurilor pâinii.

Am discutat subiectul cu Horia Cardoș, fondator și CEO Agroland, retailer din zona de agricultură.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“România este privilegiată din acest punct de vedere datorită faptului că produce mai multe cereale decât are nevoie pentru consum și încă, până la recolta viitoare, România mai are rezerve. Ceea ce ne pune, așa cum spuneam, într-o poziție favorabilă.

Sigur, rezervele nu sunt infinite, iar în contextul actual în care au dispărut foarte mari cantități de pe piață iar importatorii tradiționali din zona bazinului Mării Negre , nordul Africii în principal, au un mare deficit, va fi o mare presiune pe cantitățile existente încă în România și în Franța, în principal. În rest, țările din Europa se pare că nu au mari rezerve, iar acest lucru va duce, așa cum s-a întâmplat deja în ultima lună, la o creștere accelerată a prețurilor.”, a declarat Horia Cardoș, fondator și CEO Agroland, retailer din zona de agricultură.