Optimismul pune stăpânire pe guvernul României. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză vede o creștere economică de 3,5% din 2022.

De unde vor veni banii? Din servicii, care înseamnă, cu totul, 60% din PIB, dar şi din construcţii, care fac 7% din PIB. Mai exact, conform prognozei, serviciile revin pe plus cu 4,8%, după doi ani pandemici cu rezultate slabe, iar construcțiile ar urma să crească cu 5%.

În schimb, agricultura urmează să scadă cu 3,4% din cauza secetei, iar creșterea industriei se află în marja de eroare, cu doar 0,6%. Guvernul vede investițiile ca locomotivă anul acesta, cu o creștere de 3,7% și abia apoi consumul, principalul motor al economiei, cu 3,2%. Exportul rămâne tot pe minus şi va trage în jos economia, ca în fiecare an.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Mai optimistă decât guvernul este Comisia Europeană, care a revizuit prognoza de creștere economică de la 2,6%, la 3,9%. Un optimism mai temperat vine de la FMI, care reduce prognoza pentru economia mondială de la 3,6%, la 3,2%, iar pentru Europa emergentă, din care face parte și România, vede o contracție de 1,4%. Cu toate astea, pentru 2022, FMI prognozează pentru România o creștere de 3,5%. Banca Mondială e ceva mai rezervată, cu o prognoză de 2,9%.

Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.

“Fiind vorba de o prognoză, nu pot să mă pronunț cât de realistă este, ci pot să spun că este destul de optimistă. Aș fi mai degrabă pe prognoza Băncii Mondiale – o văd mai apropiată de realitate. Și de ce spun așa? Haideți să vorbim un pic de principalele sectoare economice.

Agricultura în mod clar va avea o scădere anul acesta. De ce? Pentru că ne confruntăm cu secetă, iar culturile de porumb, culturile de toamnă sunt deja afectate iar unii fermieri au început deja să le toace pentru furaj.”, a declarat Florin Andrei, macroeconomist.