Prețurile foarte ridicate și volatile la energie din ultimele luni, dar și comportamentul imprevizibil al Rusiei, au determinat Comisia Europeană să stabilească o serie de măsuri care ar putea contracara atât nivelul ridicat al prețurilor, cât și posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia.

Comisia vrea și optimizarea pieței energiei în vederea tranziției de la combustibili fosili la energie verde, dar și creșterea rezilienței pieței la șocurile prețurilor, prin promovarea schemelor de autoconsum individual, dar și prin semnale adecvate pentru investitori și o supraveghere mai transparentă a pieței de energie.

Am discutat subiectul cu Daniel Pintilie, expert în energie.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Comisia Europeană recunoaște cu voce clară că nu există o soluție universal valabilă pentru această problemă. Cu toate acestea, încearcă și prin planul REPowerEU să reducă impactul prețurilor crescute. Iar aici, ca măsuri pe termen scurt, Comisia Europeană are câteva recomandări. La gaze, recomandă plafonarea pe termen scurt a prețurilor la anumite tipuri de consumatori industriali și casnici. Iar a doua recomandare ar fi folosirea platformei europene pentru a importa gaze într-un mod agregat la nivelul tuturor țărilor membre și, astfel, să se asigure prețuri competitive și achiziții comune pentru fiecare țară.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.