Marile companii petroliere renunță la resursele care vin din Rusia, în semn de solidaritate pentru Ucraina. Petrom se alătură inițiativei și anunță că nu va mai procesa țiței rusesc în rafinăria Petrobrazi. Cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei se orientează acum spre țițeiul din Africa de Nord și de Vest sau din țări din spațiul ex-sovietic, dar nu din Rusia. Toate achizițiile se fac prin biroul de la Londra al OMV Trading, care analizează opțiunile pentru achiziții, spune Radu Căprău, membru al directoratului Petrom.

Deși petrolul rusesc ar fi fost la discount, Petrom alege să cumpere din alte surse și rupe legăturile cu Moscova. Peste 1 milion de tone de țiței importă Petrom în fiecare an. Producția de țiței a scăzut cu 13% în primul trimestru al 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Am discutat cu analistul financiar Dragoș Cabat despre impactul pe care decizia Petrom îl va avea asupra industriei petroliere din România.

“Este posibil să fie două tipuri de efecte: unu, o continuare a creșterii prețurilor, dar ușoară, nu una foarte importantă, ca urmare a reorientării de la petrolul rusesc către alte surse de petrol. Și în al doilea rând da, dacă nu sunt suficiente cantități, este posibil să vedem și o debalansare între cerere și ofertă, deci unii producători să facă mai greu rost de petrol. Dar nu este o problemă atât de mare, Rusia, până la urmă, la nivel mondial, nu este un producător chiar atât de important de petrol, mai degrabă în Uniunea Europeană era un producător important datorită proximității.”, a povestit Dragoș Cabat, analist financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU