• BSOG vrea modificarea legii offshore și eliminarea OUG 114
  • Americanii spun că taxele suplimentare fac exploatarea neprofitabilă
  • BSOG va extrage 1 mld. m3 de gaze pe an din perimetrul Midia

Într-un moment în care Europa caută soluții prin care să-și reducă dependența energetică de Rusia, România amână modificarea legii offshore și îi descurajează pe investitorii care ar putea exploata zăcămintele din Marea Neagră. Cei care au demarat deja proiecte de extracție a gazelor offshore își pierd răbdarea și acționează România în instanță.

Americanii de la Black Sea Oil and Gas, cu investiții de 400 de milioane de dolari în proiectul Midia, au notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, spun surse apropiate situației.

Miza? Modificarea legii offshore și renunțarea la Ordonanța de Urgență 114, prin care producătorii de gaze sunt obligați să achite taxe și contribuții suplimentare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Proiectul de la Midia este finalizat în proporție de 90%, iar producția va începe în al doilea trimestru al acestui an, spunea recent CEO-ul Black Sea Oil and Gas. Asta dacă guvernanții noștri vor renunța la condițiile impuse după ce americanii s-au angajat să investească în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Desi producatorii de gaz nu mai platesc acum impozitul suplimentar, taxele raman in continuare mari.

Am discutat subiectul cu Gabriel Biriș, avocat de business.

“E greu de crezut că Black Sea Oil and Gas va pune pe hold proiectul. Probabil că îl vor continua, dar vor continua și procesul pentru recuperarea daunelor ce le-au fost create de statul român în contra obligațiilor asumate de a nu introduce impozite și taxe noi pe producția de gaze offshore, obligație încălcată în 2018. Ați făcut referire la legea offshore, ați făcut referire la Ordonanța 114 care, practic, ele au fost gândite nu ca să aducă mai mulți bani la buget, ci pur și simplu ca să blocheze investițiile în gazul din Marea Neagră.

Nu ne-ar fi stricat acum niște platforme între Constanța și Sevastopol, ca o paranteză, plus miliardele de metri cubi din Marea Neagră.”, a declarat Gabriel Biriș, avocat de business.