• România acorda vineri licenţă de exploatare pentru o mină de magneziu din apropiere de Oradea.
  • Verde Magnesium, companie care vrea să investească 1 mld. $, obține licența.
  • Mina și uzina din România vor contribui la independența pentru metale rare a Europei, spune CEO-ul Verde, Bernd Martens.

România acordă licență de exploatare pentru mina de magneziu din apropiere de Oradea. Este prima dată, în mai bine de un deceniu, când Europa reia exploatarea minieră a magneziului. UE încearcă să reducă dependența de importurile chinezeşti de materii prime esenţiale, scrie Financial Times.

Mai bine de 90% din cantitatea de magneziu folosită în producția auto din Europa vine din China. Industria producătoare de aluminiu din regiune a fost puternic zdruncinată în 2022, când China a oprit temporar producția, din cauza prețurilor mari la energie.

Circa 87% din producția globală de magneziu, și 95% din consumul din Europa, vin din China.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Europa vrea să reducă dependența de China, prin adoptarea Critical Raw Materials Act. Vrea să producă 10% din consumul de materiale critice ale Uniunii, să proceseze 40% și să recicleze 15%, până în 2030.

Cine va exploata mina de magneziu din România

Verde Magnesium, o societate cu sediul la Bucureşti și susţinută de investitorul american de capital privat Amerocap, primește concesiune minieră.

Verde vrea să investească 1 mld.$ în mina de magneziu dezafectată în 2014, la vremea aia ultima funcțională din Europa. Compania intenționează să construiască instalaţii de prelucrare care să utilizeze energie regenerabilă şi să recicleze aluminiul.

Mina şi uzina de magneziu din România ar ajuta Bruxelles-ul să îşi îndeplinească obiectivul. Va obţine o independenţă mai mare pentru metale vitale, necesare pentru tranziţia ecologică, spune Bernd Martens, CEO Verde Magnesium.

Compania își propune să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă o producție de 90.000 de tone pe an. Sau jumătate din consumul european și 9% din producția globală.